
En lys kage med citron, frugttop og mandelcrumble gør en glad i sjælen. Den er både hyggelig, smager godt og er nem at lave. Og den er som altid her hos mig sukker- og fedtreduceret. Så tag bare et stykke mere.
Hvad er en frugttop?
Ja, godt spørgsmål. Jeg kalder den det, fordi jeg ikke helt ved, hvad jeg ellers skal kalde den. Men pyt, om lidt ved du, hvad jeg mener.
“Frugttop” er et lag af frugtgrød, frugtmos eller marmelade, som smøres ovenpå kagen, når kagen er næsten færdigbagt. Samme princip som i en skumkage (eller bedstefars skæg, som nogle kalder den). You get it, right?
Og det bedste er, at man kan bruge lige præcis det, man allerbedst kan lide eller har allermest lyst til, som frugttop. Måske en god æblegrød eller pæregrød, måske lemon curd, måske abrikos- eller jordbærgrød. Eller blåbærmarmelade. Blåbærmarmelade er virkelig godt til citronnoterne i kagen. Ønsker man at bruge sukkerfri marmelade eller frugtgrød gør man bare det. Der er simpelthen frit valg på alle frugttophylder.
Hvad betyder så “sukker- og fedtreduceret”?
Det betyder, at der er en mindre mængde af sukker og fedt i kagen sammenlignet med traditionelle versioner af samme/lignende kager. Ikke fordi jeg er bange for kalorierne, og jeg spiser gerne kager fra bageren og andre traditionelle kager (og jeg er stor smør-fan), men jeg kan godt lide, at min eget bagværk er reduceret ift. fedt- og sukkerindhold. Og så er det sjovt at nørde med og nå frem til lækre resultater. Kedelig kage gider vi ikke, vel.
Så jeg giver dig:
Kage med citron, frugttop og mandelcrumble ~ og den er i hvert fald ikke kedelig!
- 1 æg
- 150 g sukker
- 60 g smeltet smør
- 150 g hvedemel
- 35 g hvid hvede mel (det er et fuldkornsmel)
- Fintrevet skal af en lille citron
- 1 tsk vaniljesukker
- 1½ tsk bagepulver
- 2 dl mælk
- 200 g frugtmos eller marmelade af ønsket type
- 50 g blødt smør (ikke smeltet!)
- 50 g finvalsede havregryn
- 25 g hvid hvede mel
- 30 g sukker
- 40 g relativt finthakkede mandler
- Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovnvarme (=over- og undervarme).
- Pisk ægget og sukkeret lyst og skummende.
- Tilsæt det smeltede smør og bland roligt.
- Tilsæt fintrevet citronskal, de to slags mel, vaniljesukker og bagepulver og rør dejen let sammen.
- Tilsæt mælken og bland dejen.
- Beklæd en form str. 22 x 22 cm* med bagepapir og kom dejen heri.
- Kagen bages ca. 20-22 minutter, indtil den er fast men knap nok færdig.
- Mens kagen bages, laves crumblen: Alle ingredienserne til crumblen røres sammen ~ højst sandsynligt må man også bruge hænderne. Crumblen samles og skal hænge sammen og kunne drysses over kagen i mindre klumper.
- Kagen tages ud af ovnen, og ovnen skrues op på 225 grader varmluft.
- Fordel frugttoppingen forsigtig på hele kagen.
- Fordel mandelcrumblen på hele kagen.
- Når ovnen er varmet op til de 225 grader varmluft, bages kagen 8-10 minutter, til crumblen har fået pæn farve.