Tofutærte

Min tofutærte består af en grov, kalorielet(tere) tærtebund, masser af grøntsager og så en tofumasse i stedet for en æggemasse. Og det er faktisk virkelig godt og en ny klassiker herhjemme!

Fleksibitet kan vi godt lide

I denne opskrift ligger fleksibiliteten i, at man kan bruge lige nøjagtigt den slags fyld, man har lyst til, som man allerbedst kan lide, eller som grøntsagsskuffen kan byde på.

Og man kan faktisk lave tærten uden tærtebunden: Så er det bare en æggefri æggekage med fyld bagt i ovn. Altså, hvor æggemassen så er udskiftet med tofumassen, ik.

Nemt tilgængelige ingredienser

Når jeg laver opskrifter, er det vigtigt for mig at bruge ingredienser, der er nemme at få fat i, så man ikke skal i mange butikker og på internetshops for at finde ingredienser og råvarer. Det går man kold på, ik? Jeg gør i hvert fald.

I denne tofutærte er fast tofu og maizena de to hovedingredienser i tofumassen, fordi det er nemt at få fat i. Nogle bruger fx silken tofu og tapiokamel i deres tærtemasse, men så er vi pludselig ude i noget lidt mere besværligt at få fingre i. I hvert fald hvis man, som jeg, ikke lige bor i en by med en stort udvalg af specialbutikker.

Den der tærtebund

Lav den selv eller køb dig til den. Brug din yndlingsopskrift eller brug min her, som er nem at have med at gøre og kalorielettere end mange andre tærtedeje og med rugmel, og som holder “fastheden” ret godt (dvs. at den ikke bliver helt blød/opløst af fyldet) uden at være hård. Det er i hvert fald min egen yndlingsopskrift på madtærtedej.

Men nu i gang med maden!

Men lige inden du smutter videre til selve opskriften, så kig da lige på min tofu nasi goreng, min nemme rød karry med tofu og grønt og min tofu pad thai, hvis du kunne tænke dig at se nærmere på flere retter med tofu.

Og SÅ skal vi lave mad:

 

Tofutærte
 
Mængde: 1 tærte Ø 25 cm
Ingredienser
Tærtebund
  • 100 g rugmel
  • 100 g hvedemel
  • 25 g neutral olie, fx raps
  • 65 g yoghurt naturel, fx fra Alpro eller Naturli'
  • ¾ dl koldt vand
  • ½ tsk havsalt
Tofumasse
  • 200 g fast tofu (det svarer som oftest til en pakke)
  • 30 g maizena
  • 2 spsk sød sennep
  • ½ tsk stødt gurkemeje
  • 2 tsk løgpulver
  • ½ tsk røget paprika
  • ½ tsk karry
  • 15 g gærflager (eller samme mængde fintrevet parmesan)
  • 1 tsk havsalt
  • ¼ tsk sort groft peber
  • 2 dl neutral soyamælk (komælk kan også bruges)
Fyld*
  • 200 g rå kartofler, gerne med skræl
  • 1 rød peberfrugt
  • 2 porrer
  • 50 g frisk spinat
  • 50 g sorte oliven
Tilbehør
  • Frisk timian
  • Ristede pinjekerner
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200 grader alm. ovnvarme (=over- og undervarme).
Start med at ordne fyldet:
  1. ~ Kartofler skæres i små tern på ca. 1 x 1 cm
  2. ~ Rød peberfrugt skæres i medium strimler af 3-4 cm længde
  3. ~ Porrer skæres i mønter af cirka ½ cm tykkelse
  4. ~ Frisk spinat skæres meget groft
  5. ~ Oliven halveres
Lav tofumassen
  1. Alle ingredienserne kommes i en dyb skål (skålen skal være stor nok til også at rumme grøntsagerne senere) og køres så glat som muligt med stavblender. Dette kan også gøres i blender.
  2. Tofumassen hviler i stuetemperatur, indtil den skal bruges.
Lav + forbag tærtebunden
  1. Find en rund form på Ø25 cm (en tærteform eller en springform).
  2. Alle ingredienserne til tærtebunden æltes sammen.
  3. Læg et stykke bagepapir på bordet, drys med lidt mel og læg tærtedejen herpå.
  4. Vurder om dejen har nok mel. Den skal ikke være klistrende, men den må heller ikke være tør.
  5. Mens dejen ligger på bagepapiret, rulles den ud, så den passer i formen. Dejen forbliver på bagepapiret, som lægges over i formen.
  6. Prik tærtebunden nogle steder med gaffel.
  7. Bag tærtebunden 15 minutter.
Steg fyldet mens tærtebunden forbager
  1. Opvarm en gryde eller dyb pande og steg grøntsagerne heri i lidt neutral olie:
  2. ~ Steg først kartoffelstykkerne og skiverne af rød peberfrugt på mediumhøj varme (hos mig er trin 6 ud af 9) i 5 minutter.
  3. ~ Tilsæt herefter porreskiverne som steges med i 4-5 minutter.
  4. ~ Tilsæt til sidst den friske spinat og de halverede oliven og steg kort videre indtil spinaten er faldet sammen.
Færdiggørelse + bagning
  1. Kom grøntsagsblandingen op i tofumassen og bland det hele grundigt.
  2. Fordel massen med grøntsagerne i den forbagte tærtebund.
  3. Bag tærten ved 200 grader alm. ovnvarme (=over- og undervarme) i 45 minutter til tofumassen har sat sig.
  4. Tærten afkøles lidt inden servering, da den har endnu mere smag, når den ikke er brandvarm.
  5. Drys ved servering med frisk timian og pinjekerner.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Fyldet kan varieres efter lyst, ønske eller grøntsagsskuffebeholdning.

Tærten kan også bages uden tærtedejen, så er den mere en frittata og også rigtig lækker.

 

Tofutærte

 

Tofutærte

 

Tofutærte