Nogle kalder det svampe a la creme (=svampe med fløde), andre kalder det svampetoast. Hos mig hader det Champignon a la creme.
Fordi altså helt ærligt: Toast er jo sådan en parisersag med bla. smeltet ost i midten, ik? Det er i hvert fald, hvad jeg forbinder med ordet toast, og denne lækkerbidsken er temmelig langt fra den toast-opfattelse.
Jeg kalder det champignon a la creme fordi 1) mine yndlingssvampe er brune champignon, og derfor bruges netop denne svamp i min opskrift (men du kan bruge lige præcis de svampe du vil. Frit land, du ved), og 2) dette ikke er en toast men en luksusmad.
SÅ lækkert og SÅ smukt på den rustikke måde
Retten er noget af det simpleste og nemmeste og lave, og den smager så englene synger. HØJT! Og så er svampe a la creme på ristet brød bare smukhed på den rustikke måde.
Der er umami og efterårsskovbundsvibes i rigelige mængde fra champignon og skøn, blød cremethed fra fløden. Der er mere umami og salt fra parmesan og der er grønt timiandrys.
Og brødet – det skal være noget rigtig lækkert rustikt at slagsen. I tykke skiver og ristet. Nogle rister deres brød på panden med smør eller olivenolie, men det synes jeg er unødvendigt. Bare sprødt, ristet brød under den cremede svampetopping. Oh.my.lawd!
Er du til flere af disse lækkerhedhapsere?
Så smut lige over forbi mine bruschetta!
- 400 g brune champignon
- 1 dl hvidvin
- 2 dl piskefløde
- ¾ tsk salt
- Et nip groft, sort peber
- 4 skiver ristet surdejsbrød eller andet rustik brød
- Topping:
- Parmesan
- Frisk timian
- Ordn champignonerne og skær dem i tykke skiver.
- Opvarm en pande til høj varme og steg champignonerne herpå til evt. væde er kogt ud af champignonerne og fordampet. Champignonerne må gerne på lidt farve. Vend rundt i champignonerne under stegning.
- Når væden er væk fra champignonerne skrues en smue ned på varmen på panden (til middel/middelhøj varme) og hvidvinen tilsættes og der steges med omrøring indtil hvidvinen er fordampet.
- Rist brødskiverne.
- Skru ned til middel varme, tilsæt fløde, salt og peber og lad blandingen koge nogle minutter til fløden lægger sig cremet om champignonerne. Blandingen skal ikke være "tør", der må gerne være fløde, der ikke er helt "cremet op" om champignonerne.
- Fordel champignonblandingen på de ristede brød og top med flager af parmesan samt lidt drys af frisk timian.
- Server med det samme.