Værsgo’: Et groft focaccia med oliven og havsalt. Klassisk, nemt og lækkert. Og italiensk. Så bliver det vist ikke meget bedre, vel?
Dejligt nemt focaccia
Dette focaccia er dejligt nemt at lave, og det kan faktisk laves på to måder, den ene ultranemt. Meeen hvis du gerne vil have lidt mere luft i dit focaccia, så prøv den metode med foldning af dejen. Og bare rolig hvis du synes, det lyder svært: Det lyder nemlig sværere, end det er. Tro mig! Dog skal man sætte tid af til hævning, og evt. fodningsproces. Men så kan man jo lave noget i “pauserne” ~ eller man kan lave ingenting og bare slappe af. En opskrift med indbygget mulighed for afslapning ~ hva’be’ha’r!
Lad mig forklare
Autolyse: Vand og mel blandes og hviler. Det er da ikke svært, vel. Autolyse er simpelthen intet andet end det. Det, der sker, under autolysen er, at melet og vandet af sig selv begynder at danne glutenstruktur. Og glutenstruktur kan vi godt lide, for det er med til at gøre det færdige brød luftigt og let
Foldning: I stedet for at røre dejen sammen, foldes denne dej i stedet. Det er virkelig så nemt, og foldningerne gør, at der arbejdes luft ind i dejen. Og masser af luft i dejen, giver et brød med skøn struktur og ~ hvis man er heldig ~ fine lufthuller (se video nederst i dette indlæg)
Men du kan også bare bage focacciaet helt “lige ud af landevejen”
Det vil sige, at hvis du ikke gider eller føler, du kan finde ud af det der med foldninger, så rører du blot dejen sammen, kommer den i formen, hæver den og bager den. Dét er i hvert fald lige til at gå til. Og smagen fejler uanset metoden, man bager focacciaet med, virkelig lækkert.
Focaccia FTW
Groft focaccia med oliven og havsalt er lækkert, luftigt, salt og saftigt. Brug det som tilbehør til salater og supper, eller brug det til luksussandwich.
Jeg kan godt lide brød, så her på bloggen finder du både flere slags foccacia samt madbrød.
- 4 dl lunkent vand
- 175 g hvid hvede mel (det er en fuldkornstype)
- 275 g hvedemel
- *
- 10 g gær + 2 spsk vand
- 10 g groft salt
- *
- 2 spsk olivenolie
- Sorte oliven
- Flagesalt
- Frisk rosmarin
- Begge meltyper og de 4 dl vand blandes, til melet er absorberet. Det vil være en klumpet og klistret masse. Tildæk skålen/bøtten og lad dejen hvile en halv time (eller mere).
- Herefter:
- Beklæd en metalform str. 22x32 cm (indvendigt mål) med bagepapir.
- Udrør gæren i de to spsk vand.
- Tilsæt gærvandet samt salt og rør dejen sammen, gerne 5-10 minutter på røremaskine ved høj hastighed. Dejen er klistret.
- Nu kan man...
- Enten blot komme dejen over i den bagepapirsbeklædte form og dække til med fx et klæde. Herefter hviler dejen to timer i stuetemperatur.
- Eller smøre en bøtte eller skål med lidt olivenolie og komme dejen heri og folde den (særligt ved denne foldning er dejen virkelig klistret, det bliver bedre for hver foldning ~ brug lidt vand på fingrene, så slipper dejen bedre). Læg låg på bøtten/dæk skålen til med husholdningsfilm og lad dejen hvile ½ time.
- Fold igen. Dejen hviler herefter igen ½ time med låg på bøtten/husholdningsfilm på skålen.
- Fold igen og placer så dejen i den bagepapirsbeklædte metalbageform.
- Tildæk formen og lad dejen hæve to timer i stuetemperatur.
- Efter hævning:
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft og lad ovnen varme helt op.
- Kom olivenolie i en lille skål/glas, så du kan dyppe fingrene heri: Kom lidt olivenolie på fingrene på den ene hånd, og stik fingrene roligt, lodret og helt ned i dejen en masse steder. Herved dannes fordybninger.
- Fordel resten af olivenolien over brødet, fordel oliven på dejen (det er ikke nødvendigt at trykke dem ned i dejen) samt drys med havsalt.
- Bag focacciaet ca. 13-15 minutter til det er flot gyldent og godt afbagt.
- Drys med frisk rosmarin og lidt mere havsalt inden servering.
Vis dette opslag på Instagram