Jeg er gået helt aubergine-amok, og denne gang er det blevet til den lækreste ret medaubergine i kikærtesauce. Masser af aubergine, masser af smag, simpelthen en omgang toplækker, hyggelig comfort food.
Man tror, det er løgn…
… men hele mit liv har jeg haft et anstrengt forhold til aubergine. Eller anstrengt og anstrengt. Det var mere totalt ikke-eksisterende, fordi jeg virkelig ikke kunne lide det. Indtil jeg fandt ud af noget meget vigtigt og game changing:
Aubergine SKAL være mør. Skal!
Jeg fandt ud af, at det ikke er aubergine, jeg ikke kunne lide, det var ikke-mør aubergine, jeg ikke kunne lide.
(Wauw, der var mange ikke’r i den sætning!)
Aubergine er i virkeligheden ret neutralt smagende, men den kan altså noget alligevel. Og så er den sååå pæn også.
Matches made in heaven
Aubergine i kikærtesauce forener så mange gode ting:
Aubergine
Krydderier
Kokosmælk
Kikærter
Og denne forening ender ud i en skønt cremet og smagfuld sauce, der passer fortrinligt sammen med fuldkornspasta eller brune ris, frisk spinat og grønt drys.
Total hyggemad. Simpelthen.
Mere comfy hyggemad?
Så tag lige et kig på min linsebolognese, min lasagne med svampe og frisk spinat, min græskarrisotto eller mine stegte grøntsager med chilibønner og fyldt pasta.
- 3 auberginer
- 1 dåse kikærter
- 1 rødløg
- 2 fed hvidløg
- 800 g tomatpassata (eller 2 dåser hakket tomat)
- 1 dåse kokosmælk
- 1½ spsk syvkrydderi*
- 1 spsk spidskommen
- 1 spsk stødt koriander
- 1 tsk kanel
- 1 tsk paprika
- 1 tsk røget paprika
- 1 tsk agavesirup
- ½ tsk tørrede chiliflager
- 1 spsk æblecidereddike
- 1½ tsk groft salt
- ½ tsk groft sort peber
- Pankorasp til topping
- Fuldkornspasta eller brune ris og frisk spinat
- Bredbladet persille eller kruspersille eller frisk koriander
- Smør et ovnfast fad str. ca. 39 x 27 cm (el. lign.) med en smule olivenolie
- Auberginerne skæres på den lange led i skiver af 1 cm tykkelse. Opvarm en pande med lidt olivenolie og steg aubergineskiverne ved høj varme (hos mig trin 8 ud af 9) i to minutter på hver side, de må gerne få farve. Auberginerne bliver ikke nødvendigvis helt møre, men det gør intet, da de bager videre i saucen i ovnen. De færdigstegte aubergineskiver lægges i fadet, så der er lige meget aubergine over hele bunden af fadet.
- Mens aubergineskiverne steges, røres saucen sammen:
- Løg skæres i medium stykker, hvidløg hakkes fint.
- Alle ingredienser (bortset fra aubergineskiverne og pankorasp) kommes i en gryde, blandes og gennemvarmes. Saucen må gerne småkoge nogle minutter. Smag til.
- Opvarm ovnen til 200 grader almindelig ovnvarme (over- og undervarme).
- Saucen fordeles over de stegte aubergineskiver der ligger i fadet. Drys gavmildt med pankorasp.
- Bag retten ca. 30 minutter i ovnen til auberginerne er helt møre, og pankoraspen er gylden.
- Server sammen med fuldkornspasta eller brune ris, frisk spinat og bredbladet persille, kruspersille eller frisk koriander.