Butterdejstærte har været en ting i laaang tid, men som altid er jeg på ingen måde first mover, og her er mit take på den populære sag; Nemlig små butterdejstærter.
“Hvorfor skal de nu være små?”, tænker du måske.
Jo: Hvis du spørger mig (og det gjorde du jo faktisk 😉), så er der to ting, der er det særligt gode ved butterdejstærter:
Fyldet og den sprøøøde kant.
Her kommer genialiteten
Men hvis man laver en stor butterdejstærte og skærer ud i portionsstykker, er der jo mange af stykkerne, der vil være uden den fluffy, sprøde og superlækre porøse kant, ik.
Men små tærter = kant hele vejen rundt på alle tærterne. Smart, ik.
Det der fyld
Fyldet på de her små butterdejstærter kan varieres alt efter, hvad du har lyst til. Prøv fx med (som her) små cherrytomater, grønne asparges, helt tynde kartoffelskiver, løg, stegte svampe eller squash.
Er du interesseret i andet lækkert tilbehør? Så se fx de her Hytteostpebre!
- 1 rulle færdig butterdej
- Mascarpone, der bruges cirka 120 g
- Havsalt - vær ikke nærig
- En smule groft sort peber
- Grøntsager efter ønske*
- Olivenolie eller sammenpisket æg til pensling
- Frisk krydderurt efter ønske
- Rul butterdejen ud, lad den blive på sit bagepapir, læg den på en bageplade, og lad dejen ligge og vågne 10 minutters tid.
- Efter endt vågnetid tændes ovnen på 200 grader varmluft.
- Bruges en butterdej på 40x25 cm deles dejen op i kvadrater på 8x8cm = 15 små kvadratiske tærter. Bruger du butterdej med et andet mål, deles dejen op i tilsvarende/ønskede størrelse firkanter.
- Skær med let hånd og en skarp kniv en ridse hele vejen rundt i kanten af butterdejen ½ - 1 cm inde i dejen. Skær ikke igennem dejen. Det er ikke svært ikke at skære igennem, man skal blot være opmærksom på det. Når man ridser et lille snit hele vejen rundt på denne måde, dannes den ønskede kant.
- Smør 1 tsk mascarpone ud på den inderste firkant af hver tærte - det kan virke af meget, men mascarponen "forsvinder" lidt under bagning.
- Drys med havsalt og peber.
- Kom ønsket grønt på tærterne.
- Pensl kanterne.
- Bag tærterne ca. 25 til de er flot gyldne. Jo mere gyldne, jo mere smag og sprødhed. Læg et par klatter mascarpone på hver tærte 10 minutter inden endt bagetid, så det bages med det sidste stykke tid.
- Drys med frisk krydderurt efter ønske ved servering.
Bliver der tærter til overs? Gør følgende og få lækre, sprøde restetærter:
Pak tærterne ind i MADpapir, læg de indpakkede tærter i en lukket beholder og opbevar dem i køleskab. Når det er tid til at genopvarme tærterne, varmes de først i mikroovn, til de er lune (ikke færdig-varme), derefter bages de i ovn ved 225 grader varmluft til de er sprøde.