Man kan sagtens kalde denne salat for en råkost, da en sådan jo består af rå grøntsager. En salat kan man også kalde denne sag, da salat også i sagens natur består af grøntsager, dog ikke altid rå. Jeg kalder bare denne hapsværdige lækkerhed lige præcis, hvad den er: Rodfrugter i goma.
“Goma?” spørger du måske
Ja, gomadressing. Som jeg ellers ikke før har været venner med, men efter Alberte Stengaard delte denne dressing i sin bog ‘Madglæde – grønne cravings’, er jeg blevet BFF med den her gomadressing. Alberte har været så sød at lade mig dele dressingen her på bloggen, og det er jeg hende meget taknemmelig for.
Rivejern forbudt
Og grøntsagerne i denne Rodfrugter i goma – lad mig lige understrege dette: Det er ikke en råkost på den facon, at grøntsagerne skal rives på et rivejern, da man på den måde (i denne salat) mister al sprødhed og bid. Jeg bruger en jullienneskræller, som den på billedet herunder, man kan også bruge en spiralizer eller blot skære grøntsagerne med kniv.
Tilbehør eller hovedret?
Rodfrugter i goma er født som en enkel salat, det vil sige som en tilbehørsret. M en ønsker du at bruge den som hovedret, kan du tilføje protein og kulhydrat, fx kogte grønne linser eller belugalinser samt fx kogt perlebyg eller havreris eller du kan servere lækkert brød til, som fx mit nemme madbrød med havregryn og hørfrø.
- 150 g gulerødder (den angivne mængde er den mængde, der bruges i salaten)
- 150 g rødbede, skal bruges rå (den angivne mængde er den mængde, der bruges i salaten)
- 150 g spidskål, rød eller hvid (den angivne mængde er den mængde, der bruges i salaten)
- 2 æbler
- 1 bundt dild
- 50 g tahin
- ½ spsk lys miso (vigtigt at det er den lyse variant!)
- 1 lille fed hvidløg
- 5 g frisk ingefær (den angivne mængde er den mængde, der bruges i salaten) eller ½ tsk stødt ingefær
- 1 spsk riseddike
- ½ spsk sesamolie
- 1 tsk agavesirup
- ¼ dl vand
- ¼ tsk havsalt
- Et nip groft sort peber
- Sesamfrø
- Dressingen røres sammen.
- Gulerødder, rødbeder og spidskål ordnes og skæres i strimler/stykker af ønsket størrelse.
- Dild skæres semi-groft.
- Grøntsager, dild og dressing vendes grundigt sammen.
- Drys med sesamfrø.