Jeg vil gerne byde dig på et nemt madbrød med havregryn og hørfrø. Herhjemme er vi helt vilde med brødet her, og jeg er vild med, hvor nemt det er at lave.
One madbrød to rule them all
Det her madbrød med havregryn og hørfrø har så mange fordele, at det hurtigt er blevet min go to opskrift, når der skal bages brød til aftensmad, fordi udover at det smager så utroligt dejligt, er det også…
… saftigt indeni og sprødt uden på
… fuldt af fuldkorn fra havregrynene
… hurtigt at røre sammen
… fleksibelt fordi det kan både koldhæves eller “hurtighæves” afhængigt at tid og ønske
… lækkert med fx ost eller marmelade på = skøn morgenmad eller mellemmåltid
Min yndlingsanvendelse af brødet her?
Jeg synes, brødet her egner sig helt perfekt som tilbehør til suppe eller salat. Smag og konsistens er så lækkert, og jeg kan godt lide størrelsen på brødets skiver. Synes du, brødet gerne må have større og højere skiver, har jeg i opskriften angivet, hvordan du opnår dette. Og er et enkelt brød for lidt, så bag to: Du fordobler bare alle opskriftens ingredienser. Det bliver ikke nemmere.
Vild med madbrød?
Så tag et kig lige HER, hvor du blandt andet finder et madbrød med soltørret tomat og oliven samt indiske naan.
- 3 dl vand
- 20 g gær
- 150 g grovvalsede havregryn
- 150 g hvedemel
- 5 g groft salt
- 25 g hørfrø
- Grovvalsede havregryn
- Hørfrø
- Udrør gæren i vandet.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør eller ælt dejen grundigt sammen.
- Dejen hæver tildækket:
- ~ ENTEN natten over/dagen igennem i køleskab
- ~ ELLER 1½ time i stuetemperatur
- Sæt en bageplade i ovnen, tænd ovnen på 250 grader varmluft, og lad ovnen varme helt op.
- Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og drys herpå lidt grovvalsede havregryn samt lidt hørfrø.
- Hæld dejen fra skålen (brug til hjælp en fugtet dejskaber) og ud på havregrynene+hørfrøene på bagepapiret.
- Form med let vandfugtede hænder og blide tryk et aflangt brød på 25 cm i længden.
- Sørg for at brødet er lidt fugtigt på hele overfladen, ligesom hvis man havde penslet det (det bruger du bare dine i forvejen vandfugtede hænder til).
- Skær et snit i hele brødet længde, ca ½ cm dybt.
- Drys med grovvalsede havregryn og hørfrø.
- Træk bagepapiret over på den varme bageplade.
- Bag brødet ca. 25-30 minutter (bruges madtermometer skal centertemperaturen være 98 grader).
- Nyd!
Ønsker du et højere brød og måske lidt større skiver?
Tilsæt da yderligere 25 g grovvalsede havregryn + 25 g ekstra hvedemel + 5 g gær, og form brødet til 20 cm i stedet. Dette forlænger bagetiden lidt.