Havrerisotto alla caponata

Du kender sikkert risotto, men har du prøvet at lave risotto med havreris? Jeg kan på det varmeste anbefale dig at gøre det, og hvorfor så ikke prøve denne havrerisotto alla caponata?

Hvad er det der havreris?

Havreris er som ris men lavet af havre. De har samme form og størrelse som almindelige ris, og de kan bruges  i stedet for ris i alle slags retter.  Desuden har havreris et bedre næringsindhold sammenlignet med almindelige ris (herunder også brune ris): Flere proteiner, flere kostfibre og færre kulhydrater. Sidst men ikke mindst er havreris hurtige og nemme at tilberede, de smager dejligt og så er de at naturligt “bid”, hvilket gør, at de beholder en dejlig tekstur også efter tilberedning.

Havrerisotto alla caponata

Risotto på den grovere måde

I mit køkken er havreris så absolut kommet for at blive, jeg er nemlig vild med, at de er både grove, sunde og nemme at have med at gøre. Og tænk at man også kan lave lækker risotto med dem. En risotto som pludselig har en anden fylde på grus af risenes gode næringsindhold. Jeg er virkelig fan.

Havrerisotto alla caponata

Havrerisotto alla caponata ~ hvad er nu det?

Det er ingen hemmelighed, at jeg eeelsker den italienske ret caponata, som er en skøn sommerret. Og så tænkte jeg “hvorfor ikke transformere den lækkerhed af en sommerret til en comfy vinterret?” Som sagt så gjort, og den kommer her (og du kan godt begynde at glæde dig!):

Havrerisotto alla caponata
 
Mængde: 4 personer
Ingredienser
  • 300 g havreris
  • 2 auberginer
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 500 g modne tomater
  • 3 stilke bladselleri
  • 80 g sorte oliven
  • 40 g kapers
  • En håndfuld frisk oregano
  • 1½ grøntsagsbouillonterning
  • 2 dl hvidvin
  • 8-9 dl vand
  • 2 tsk sukker
  • 1½ tsk groft salt
  • ½ tsk groft sort peber
  • Olivenolie til stegning
  • 1 dåse beluga-/sorte linser
  • 50 g parmesan
Tilbehør:
  • Ristede pinjekerner
  • Frisk oregano
  • Parmesan (el. lign. plantebaseret alternativ)
Fremgangsmåde
  1. Ordn først rettens elementer:
  2. ~ Aubergine skæres i grove tern
  3. ~ Løg skæres i medium stykker
  4. ~ Hvidløg skæres fint eller presses i hvidløgspresser
  5. ~ Tomater skæres groft
  6. ~ Bladselleri skæres i relativt tynde skiver
  7. ~ Oliven skæres meget groft (skal nærmest bare halveres)
  8. ~ Kapers skæres fint
  9. ~ Oregano skæres evt. groft
  10. ~ Linserne skylles og afdryppes grundigt
  11. ~ Parmesanen rives fint
  12. Varm en dyb pande eller stor gryde op til høj varme (hos mig er det trin 9 ud af 9). Kom olivenolie på panden og steg aubergineternene heri til de har fået god farve.
  13. Skru ned på cirka medium varme, og tilsæt løgstykkerne som steges med, til de er let bløde (de skal ikke tage farve, hvis de "bider" lidt i panden/gryden, så tilsæt ¼ - ½ dl vand).
  14. Tilsæt alle øvrige ingredienser undtagen linser og parmesan og lad retten simre med låg på panden/gryden ca. 30 minutter. Omrør ind i mellem.
  15. De sidste 5 minutter tilsættes linserne og parmesanen, bland grundigt parmesanen ud i hele retten.
  16. Havrerisottoen er færdig, når saucen har samlet sig, tomaterne er kogt ud og auberginestykkerne helt møre.
  17. Smag til.
  18. Server med ristede pinjekerner, frisk oregano og parmesan ved siden af, så man selv kan drysse på i ønsket mængde.
Rigtig god fornøjelse.

 

Havrerisotto alla caponata