“Grydeskestykker??” tænker du måske. Jep! Endda grove grydeskestykker med kerner, du! Og ultranemme er de også.
Lad mig forklare:
“Grydeskestykker” fordi:
~ Dejen røres kort sammen med grydeske og that’s it
~ Dejen skæres ud i stedet for at sættes på bagepladen med skeer og ligner derfor mere “stykker” end “boller”
Derfor.
Det nemmeste OG lækreste hjemmebag
Ejmen, de her boller er bare så dejligt nemme. Og man kan bruge præcis den type fuldkornsmel, man bedst kan lide eller har i køkkenskabet ~ se i opskriftens “I øvrigt”-felt for idéer til meltyper. OG: Man kan også bruge finvalsede havregryn! Jojo, kom ikke og sig at det ikke er en fleksibel opskrift!
Første gang yngstedatter smagte de her grydeskestykker bagt med havregryn, udbrød hun begejstret: “Mor! De smager VIRKELIG GODT!” ~ dét er tusind gange bedre end Michelinstjerner og den slags småtterier.
Hvilken fuldkornstype jeg foretrækker i de her grove grydeskestykker med kerner?
Uha, det er svært. Men jeg må gå med havregryn, fuldkornsspeltmel, rugmel eller hvid hvede mel. Hvilken type mel, ville du bruge?
Koldhævet eller “hurtighævet” ~ begge dele fungerer helt perfekt
Dejen kan sættes til hævning i køleskab natten over, eller den kan hæves på køkkenbordet, sidstnævnte er det, jeg kalder hurtighævning. For selvom dejen kun indeholder 15 g gær, så hæver den godt og hurtigt i stuetemperatur. Afhængigt af temperatur i rummet, vil hævningen i stuetemperatur tage ca. 1 time.
Jeg hæver altid mine dejen i condibøtter med låg, og jeg bruger altid en høj 5 liters bøtte, da jeg somme tider oplever, at deje kan være så aktivt hævende, at de vokser ud af en 3 liters bøtte
Skær dejen ud i stedet for at sætte den på pladen med skeer
Dejen hældes forsigtigt ud på bordet og skæres med en dejskærer som fx denne ud i stykker og flyttes forsigtigt over på bagepladen. På denne måde beholdes mest muligt luft i dejen ~ og det kan vi godt lide.
Hvis det utrolige skulle ske…
… at der er boller tilbage dagen derpå, kan de sagtens nydes som de er ~ men prøv lige at give dem en tur på brødristeren: Oh.my.gawd!
Vild med grove boller?
Så se her, men pas på: Der er mundvandsrisiko!
- 15 g gær
- 6 dl lunkent vand
- 10 g sukker
- 200 g finvalsede havregryn ELLER fuldkornsmel efter ønske*
- 500 g hvedemel
- 20 g groft salt (brug kun 15 g for en mildere smag)
- 100 g græskar- eller solsikkekerner
- Rør gæren ud i det lunkne vand.
- Tilsæt sukkeret og rør det godt ud. Lad blandingen hvile et par minutter.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen kort sammen med en grydeske.
- Smør lidt neutral olie en stor (condi)bøtte med låg (min. 4 liter), kom dejen heri og sæt låget på (alternativt dækkes skålen godt til).
- Dejen hæver natten over i køleskab ELLER cirka 1 time i stuetemperatur (hæves dejen i stuetemperatur, skal den hæve til dobbelt størrelse).
- *
- Sæt en plade ind i midten af ovnen og et ovnfast fad i bunden af ovnen. Tænd ovnen på 250 grader varmluft og lad plade og fad opvarme sammen med ovnen.
- Kog lidt vand op, bare 2-3 dl.
- Læg et stykke bagepapir klar på bordet.
- Kom et pænt lag hvedemel på køkkenbordet og hæld forsigtigt dejen ud herpå. Form forsigtigt og let dejen til en pølse-ish. Arbejd så lidt som muligt med dejen for at bibeholde mest muligt af luften fra hævningen i dejen.
- Kom rundhåndet med hvedemel ovenpå dejen.
- Skær 12 stykker ud af dejen ved først at halvere dejen på langs og herefter skære seks stykker ud af hver halvdel. Flyt forsigtigt stykkerne over på bagepapiret.
- Træk bagepapiret over på den varme bageplade og sæt bagepladen med grydeskestykkerne i ovnen. Hæld det kogende vand i det opvarmede ovnfaste fad. Luk hurtigt ovnlågen.
- Grydeskestykkerne bages 15-20 minutter (afhængigt af ønsket farve), vandet tages ud af ovnen efter de første 5 minutter!
- Grydeskestykkerne afkøles på bagerist.
Bollerne kan pensles med sammenpisket æg eller man kan blot gøre som angivet i opskriften
Hej, tal for en super lækker opskrift! Jeg har bagt dem en gang allerede og de blev fantastiske. 😁 men nu nørder jeg en smule surdej, og er derfor lidt nysgerrig på om man måske kan bruge surdej i opskriften?
Mvh. Stine
Hej Stine!
Hvor hyggeligt at du kigger forbi. Surdej er bare superlækkert, og jeg vil da tro, man kan bruge det i disse boller. Prøv det og lad mig vide, hvordan det går! 🤞🏼 Ellers tag et kig på mine superlækre og dejligt nemme surdejsboller her: https://vforvegetarisk.dk/superlaekre-surdejsboller/
Kh. Pernille.