Grove grydeskestykker med kerner

“Grydeskestykker??” tænker du måske. Jep! Endda grove grydeskestykker med kerner, du! Og ultranemme er de også.

Lad mig forklare:

“Grydeskestykker” fordi:

~ Dejen røres kort sammen med grydeske og that’s it

~ Dejen skæres ud i stedet for at sættes på bagepladen med skeer og ligner derfor mere “stykker” end “boller”

Derfor.

Grove grydeskestykker med kerner

Det nemmeste OG lækreste hjemmebag

Ejmen, de her boller er bare så dejligt nemme. Og man kan bruge præcis den type fuldkornsmel, man bedst kan lide eller har i køkkenskabet ~ se i opskriftens “I øvrigt”-felt for idéer til meltyper. OG: Man kan også bruge finvalsede havregryn! Jojo, kom ikke og sig at det ikke er en fleksibel opskrift!

Første gang yngstedatter smagte de her grydeskestykker bagt med havregryn, udbrød hun begejstret: “Mor! De smager VIRKELIG GODT!” ~ dét er tusind gange bedre end Michelinstjerner og den slags småtterier.

Grove grydeskestykker med kerner

Hvilken fuldkornstype jeg foretrækker i de her grove grydeskestykker med kerner?

Uha, det er svært. Men jeg må gå med havregryn, fuldkornsspeltmel, rugmel eller hvid hvede mel. Hvilken type mel, ville du bruge?

Koldhævet eller “hurtighævet” ~ begge dele fungerer helt perfekt

Dejen kan sættes til hævning i køleskab natten over, eller den kan hæves på køkkenbordet, sidstnævnte er det, jeg kalder hurtighævning. For selvom dejen kun indeholder 15 g gær, så hæver den godt og hurtigt i stuetemperatur. Afhængigt af temperatur i rummet, vil hævningen i stuetemperatur tage ca. 1 time.

Jeg hæver altid mine dejen i condibøtter med låg, og jeg bruger altid en høj 5 liters bøtte, da jeg somme tider oplever, at deje kan være så aktivt hævende, at de vokser ud af en 3 liters bøtte

Grove grydeskestykker med kerner

Skær dejen ud i stedet for at sætte den på pladen med skeer

Dejen hældes forsigtigt ud på bordet og skæres med en dejskærer som fx denne ud i stykker og flyttes forsigtigt over på bagepladen. På denne måde beholdes mest muligt luft i dejen ~ og det kan vi godt lide.

Hvis det utrolige skulle ske…

… at der er boller tilbage dagen derpå, kan de sagtens nydes som de er ~ men prøv lige at give dem en tur på brødristeren: Oh.my.gawd!

Vild med grove boller?

Så se her, men pas på: Der er mundvandsrisiko!

 

Grove grydeskestykker med kerner
 
Mængde: 12 grydeskestykker
Ingredienser
  • 15 g gær
  • 6 dl lunkent vand
  • 10 g sukker
  • 200 g finvalsede havregryn ELLER fuldkornsmel efter ønske*
  • 500 g hvedemel
  • 20 g groft salt (brug kun 15 g for en mildere smag)
  • 100 g græskar- eller solsikkekerner
Fremgangsmåde
  1. Rør gæren ud i det lunkne vand.
  2. Tilsæt sukkeret og rør det godt ud. Lad blandingen hvile et par minutter.
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen kort sammen med en grydeske.
  4. Smør lidt neutral olie en stor (condi)bøtte med låg (min. 4 liter), kom dejen heri og sæt låget på (alternativt dækkes skålen godt til).
  5. Dejen hæver natten over i køleskab ELLER cirka 1 time i stuetemperatur (hæves dejen i stuetemperatur, skal den hæve til dobbelt størrelse).
  6. *
  7. Sæt en plade ind i midten af ovnen og et ovnfast fad i bunden af ovnen. Tænd ovnen på 250 grader varmluft og lad plade og fad opvarme sammen med ovnen.
  8. Kog lidt vand op, bare 2-3 dl.
  9. Læg et stykke bagepapir klar på bordet.
  10. Kom et pænt lag hvedemel på køkkenbordet og hæld forsigtigt dejen ud herpå. Form forsigtigt og let dejen til en pølse-ish. Arbejd så lidt som muligt med dejen for at bibeholde mest muligt af luften fra hævningen i dejen.
  11. Kom rundhåndet med hvedemel ovenpå dejen.
  12. Skær 12 stykker ud af dejen ved først at halvere dejen på langs og herefter skære seks stykker ud af hver halvdel. Flyt forsigtigt stykkerne over på bagepapiret.
  13. Træk bagepapiret over på den varme bageplade og sæt bagepladen med grydeskestykkerne i ovnen. Hæld det kogende vand i det opvarmede ovnfaste fad. Luk hurtigt ovnlågen.
  14. Grydeskestykkerne bages 15-20 minutter (afhængigt af ønsket farve), vandet tages ud af ovnen efter de første 5 minutter!
  15. Grydeskestykkerne afkøles på bagerist.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Alle slags fuldkornsmel kan bruges, fx rugmel, hvid hvede mel, grahamsmel, fuldkornsølandsmel, fuldkornspeltmel, fuldkornshvedemel, purpurhvedemel osv.

Bollerne kan pensles med sammenpisket æg eller man kan blot gøre som angivet i opskriften

 

Grove grydeskestykker med kerner