Bornholmsk grønkålssalat med sød dressing blev salaten, der ændrede mit syn på grønkål.
Jeg er nemlig ikke sååå gode venner med grønkål. Jeg synes, det smager meget… sundt. Så’n sejt at tygge i. Man tygger. Og tygger. Og tygger.
Men så smagte jeg denne salat, og så var jeg solgt. Fuldstændig.
Grønkålen er krammet (nogle kalder det masseret, men jeg kan godt lide kramme-udtrykket), så bliver kålen nemlig lidt blødere, uden dog at miste sit bid på noget tidspunkt.
Og så er der alle de skønne venner, grønkålen har taget med sig i skålen: Røde druer, tørrede tranebær, bladselleri, forårsløg, valnødder og selvfølgelig den søde dressing.
Ejmen, så er grønkål faktisk en ren fest!
Hvorfor salaten hedder ‘Bornholmsk grønkålssalat med sød dressing’?
Fordi jeg smagte den på Bornholm. Sæføli, ik. Og så er den genskabt hjemme hos mig med masser af kram og tjærlighed (bornholmsk for kærlighed, du ved).
Perfekt i vintertiden. Og i december. Måske kan den endda bruges på et julebord?
- 100 g grønkål (den angivne mængde, er den mængde, der bruges i opskriften - køber du grønkål med stilk, skal du bruge ca. 200-250 g inden klargøring)
- 1 spsk neutral olie til kramning af grønkålen
- 50 g tørrede tranebær
- 50 g valnøddekerner
- 100 g røde druer
- 2 styk forårsløg
- 1 stilk bladselleri
- 3 spsk agavesirup
- ½ spsk hvid balsamicoeddike
- 1 spsk neutral olie
- ½ tsk knust havsalt
- 1 spsk neutral olie
- Har du købt grønkål på stilk, skæres stilkene fra, de skal ikke bruges i salaten.
- Skyl grundigt grønkålen for evt. jord og aftør den lige så grundigt.
- Skær den afmålte mængde grønkål i medium/semi-fine stykker (ikke alt for fint).
- Kram/masser grønkålen grundigt med 1 spsk neutral olie i 1-2 minutter. Grønkålen vil ved denne proces blive blødere og grønnere. Den vil dog stadig have masser af tekstur efterfølgende.
- Skær tranebærrene meget groft.
- Skær valnøddekernerne meget groft.
- Halver druerne.
- Ordn forårsløgene og skær dem i tynde "mønter".
- Rens bladsellerien og skær den i tynde skiver.
- Rør dressingen sammen.
- Bland alle salatens elementer meget grundigt.
- Serveres afkøles.
- Udskift den ene spsk agavesirup i dressingen med 1 tsk vaniljesukker
- Fintriv skallen på en lille økologisk citron og kom det i dressingen