Hvordan det er gået til, at jeg ikke har en opskrift på gulerodsboller her på bloggen endnu, er et mysterium, men nu er de her: Nemme, bløde gulerodsboller med fuldkorn bagt i fad. Og de er i dén grad godkendt herhjemme ~ og dét er en blåstempling, der er til at tage at føle på.
Det der med at opfinde den dybe tallerken
Man behøver jo ikke opfinde den dybe tallerken hver gang, man laver en opskrift, vel? Det kan ofte være noget med at tage udgangspunkt i en opskrift, der i forvejen fungerer, og så tilpasse denne.
Til mine gulerodsboller med fuldkorn har jeg taget udgangspunkt i mine fødselsdagsboller og twistet opskriften til at blive disse lækre gulerodsboller.
Gulerodsbollerne her indeholder mindre gær end fødselsdagsbollerne, indeholder yoghurt naturel og selvfølgelig gulerødder samt solsikkekerner, og så er mine gulerodsboller bagt i fad. Og så skal de kun hæve en enkelt gang! Jep! Du læste rigtigt!
“Hvorfor bage boller i fad?” tænker du måske
Det er en smagssag, om man bager disse boller i fad, eller om man bager dem på en bageplade. Gærbrød bagt i fad bliver så lækkert blødt, og det er jeg ret stor fan af. Eksempelvis bager jeg altid mine kanelsnegle og mine marcipansnegle i fad, for at opnå de blødeste, saftigste snegle. Alle boller (som ikke er af den koldhævede slags) kan snildt bages i fad eller på bageplade, det kan man gøre, som man har lyst til.
Vegansk version af mine gulerodsboller med fuldkorn? Nemt!
Det er easy peasy at transformere denne opskrift til vegansk version: Alle mælkeprodukter udskiftes blot med veganske alternativer. Det gør ingen forskel for mængderne af ingredienserne, måske kun en smule for melet, men mel skal man jo alligevel altid vurdere i enhver opskrift med gærdej.
Veganske boller:
Mælk udskiftes med plantemælk (havre eller neutral soya)
Yoghurt udskiftes med vegansk yoghurt (en usødet yoghurt, fx Alpro naturel uden sukker)
Smør udskiftes med Naturli’ blok eller smørbar
Nemt, ik?
- 35 g gær
- 2 dl mælk
- 100 g yoghurt naturel
- 50 g smeltet smør
- 40 g sukker
- 200 g hvid hvede mel (det er en fuldkornstype)
- Ca. 300-320 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 150 g groftrevet gulerod (den angivne vægt er den vægt, der bruges i dejen) ~ dette svarer til cirka 225 g uskrællet gulerod
- 60 g solsikkekerner
- Mælk til pensling
- Drys: Majsgryn
- Gulerødderne skrælles samt rives og smørret smeltes.
- Gæren udrøres i mælken.
- Yoghurt og smeltet smør tilsættes, og blandingen røres sammen.
- De øvrige ingredienser tilsættes ~ start med kun 275 g af hvedemelet ~ og dejen røres/æltes grundigt sammen. Tilsæt mere mel lidt ad gangen, dette for at dejen ikke mættes for hurtigt. Dejen skal være lidt klistret/fugtig og endelig ikke tør.
- Kom et stykke bagepapir i et fad str. 30 x 30 cm (gerne metal).
- Vej dejen og del den herefter i 16 lige store stykker, sørg for at hver bolle vejer lige meget (dette for at bollerne får samme størrelse og dermed bager ens i fadet).
- Tril hvert stykke dej til en fast og kuglerund bolle og placer bollerne i fadet med samme afstand mellem hver bolle.
- Læg et klæde over bollerne og lad dem hæve 1 time.
- Bollerne pensles med mælk/neutral soyamælk/kold kaffe og drysses meget rundhåndet med majsgryn (eller rugmel + lidt sesamfrø).
- Bollerne sættes ind i KOLD OVN (herved udnyttes ovnens opvarmning), tænd ovnen på 200 grader almindelig over- og undervarme (ikke varmluft).
- Bollerne bages ca. 20 minutter, til de er flot og godt gyldne.
- Når bollerne er færdige, fjernes de hurtigst muligt fra bagepapiret og køler af på bagerist (står bollerne på bagepapiret, dannes kondens, og bollerne bliver bløde i bunden).
~ Mælk udskiftes med plantemælk (havre eller neutral soya)
~Yoghurt udskiftes med vegansk yoghurt (en usødet yoghurt, fx Alpro naturel uden sukker)
~ Smør udskiftes med Naturli' blok eller smørbar