Jeg elsker brød og gærdejskager. Og jeg elsker marcipan og kardemomme. Så hvorfor ikke kombinere disse elementer i en portion overlækre, bløde og søde marcipansnegle med kardemomme bagt i fad. Som oveni købet er både nemme at have med at gøre og hurtige at tilberede.
Skal der være snegle, så…
Jeg reducerer altid sukker- og fedtindhold, hvor jeg kan, men samtidig har jeg det også sådan, at der ikke er noget, der er forbudt, og at tingene altid skal smage godt. Og det er altså svært at lave fyld i snegle uden en vis portion sukker og smør, selvom jeg stadig reducerer, hvor det giver mening for smag og konsistens. Og skal der være snegle, så lad der være snegle!
Hvorfor bage snegle i fad?
Mine marcipansnegle med kardemomme er videreudviklet fra mine kanelsnegle, som også er bagt i fad. Jeg har nemlig udfordringer med snegle, der ikke bages i fad; Dels ruller de sig ud under bagning, så de bliver grimme, og dels løber fyldet – også under bagning – mere eller mindre ud af dem, så de bliver kedelige. Men bagt i fad forbliver både snegle og det lækre fyld, hvor det skal være, og resultatet er bløde, søde og snaskede sneglene, som bare altid smager af én mere.
- ¼ dl lunkent vand
- 30 g gær
- 1½ dl mælk
- ½ dl surmælksprodukt naturel (fx A38, yoghurt naturel el. lign.)
- 55 g smeltet smør
- 100 g hvid hvede mel (det er en fuldkornstype)
- 265 g hvedemel
- ¼ tsk salt
- 35 g sukker
- 1 god tsk kardemomme
- 1 æg til pensling
- 85 g blødt smør (ikke smeltet, bare blødt!)
- 175 g groftrevet marcipan
- 50 g sukker
- Kardemomme
- Perlesukker eller svensk perlesukker
- Begynd med at måle smør af til remoncen og lad dette ligge i en skål og blive blødt, mens dejen røres sammen.
- Gæren udrøres i vandet.
- De øvrige ingredienser tilsættes, og dejen røres/æltes grundigt sammen. Dejen skal være lige akkurat ikke klistrende, så er den klar.
- Dejen hviler i skålen, mens fyldet laves.
- Riv marcipanen på den grove side af et rivejern.
- Rør det bløde smør, den revne marcipan og sukker grundigt sammen.
- Beklæd en form str. 20 x 30 cm med et stykke bagepapir.
- Kom en smule mel på køkkenbordet, lige nok til at dejen ikke hænger fast i bordet.
- Udrul dejen med en kagerulle så dejen er et rektangel, der måler 40 cm x 25 cm.
- Smør fyldet ud på dejen, helt ud til alle kanter og hjørner.
- Rul dejen sammen på den lange led (så den bliver 40 cm i længden), så den danner en "roulade" og skær 12 stykker (skær de yderste ender fra og smid dem væk), som lægges i det bagepapirsbeklædte fad.
- Kanelsneglene hæver 40 minutter tildækket med et viskestykke.
- Pensl marcipansneglene med sammenpisket æg og drys med kardemomme og (svensk) perlesukker.
- Fadet med marcipansneglene sættes ind i en kold ovn på midterste ribbe. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme.
- Bag kanelsneglene ca. 18 minutter til de er gyldne.