Jeg har simpelthen glædet mig så meget til at dele denne champignongryde her på bloggen. Den er noget af det hyggeligste vintermad, jeg overhovedet kan komme i tanke om, så lad mig hermed på det varmeste anbefale dig at prøve opskriften.
Hyggelig vinter-comfortfood
Min champignongryde er en ret fuld af kærlig smag til dine smagsløg. Champignon giver den mest vidunderlige dybe umami, og der er løg, knoldselleri, frisk timian, to slags paprika, fløde, hvidvin og dijonsennep til at afrunde og fuldende retten. Champignongryden her er simpelthen så cremet og luksuriøs, samtidig med at den selvfølgelig sagtens kan nydes på en hverdagsaften. Du ved, en af de der kolde, ruskende vinteraftener, hvor maden gerne må varme og gøre godt i alle sanser.
Protein må der selvfølgelig til
… og her bruger jeg sorte linser. Fordi ~ se lige billederne; De sorte linser gør bare noget visuelt rigtig fint for retten. Plus at sorte linser ikke koger ud, så de forbliver i udseende og konsistens lige, som de skal være.
“Tilbehør?” spørger du
Herhjemme spiser vi meget gerne kartoffelmos til denne champignongryde. Man kan også servere den sammen med ris. Jeg kan også godt lide at servere frisk spinat sammen med retten for at give lidt frisk sprødhed.
Og psst ~ et lille trick…
Man kan godt nyde denne ret som suppe i stedet, se hvordan i opskriftens “I øvrigt”-felt.
Kunne du tænke dig mere vinter-hyggemad?
Så kig for eksempel på min enebærgryde med champignon, linser og rødvin eller min bygotto med grøft grønt, linser og varme krydderier. Eller gå på opdagelse i punktet Inspiration og vælg “Vinterhyggemad”, dette finder du i menuen øverst på siden, eller ved at trykke HER.
- 500 g champignon, jeg bruger altid de brune men anything goes
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 200 g kartoffel (skrællet vægt)
- 200 g knoldselleri (skrællet vægt)
- 3 dl vand
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 1 dåse (=240 g kogte) sorte linser
- 2 dl hvidvin
- ¾ dl fløde
- 1½ tsk dijonsennep
- 1 tsk paprika
- ½ tsk røget paprika
- 1 god håndfuld frisk timian
- ¾ tsk havsalt
- ½ tsk groft sort peber
- Skræl kartofler og knoldselleri og skær dem i små tern.
- Kom kartoffel- og knoldselleritern samt vand og grøntsagsbouillon i en gryde, læg låg på gryden og kog ½ time til ternene er HELT møre.
- Mens kartofler og knoldselleri koger, ordnes og steges champignon, løg og hvidløg: Champignon skæres i relativt tykke skiver* , løget pilles og skæres i fine strimler, hvidløget pilles og hakkes fint.
- Steg champignonskiver, løgstrimler samt hakket hvidløg i en smule neutral olie eller lidt smør ved middel-middelhøj varme, til champignonerne har smidt væden men at væden IKKE er fordampet (væden skal med i saucen = mere lækker champignonsmag).
- Når kartoffel- og knoldselleriternene er færdigkogte blendes de sammen med vandet til en HELT glat tyk masse.
- Tilsæt alle øvrige ingredienser, også champignon-løgblandingen og lad retten koge kortvarigt igennen.
- Juster på konsistensen med lidt vand, vis dette ønskes samt smag til.
- Server med kartoffelmos eller ris samt gerne frisk spinat.
Kunne du tænke dig at nyde Champignongryden som suppe? Brug da 2 dl vand mere, smag til og vupti: Skøn suppe!
Hej Pernille
Som altid en virkelig lækker og inspirerende opskrift fra dig. Glæder mig til at prøve den. Kan jeg erstatte hvidvin med hvidvinseddike? Og vil forholdet i såfald være 1:1?
Mvh Henriette
Hej Henriette 🙋🏼♀️
Så hyggeligt du kigger forbi og tak for dine varme ord 🙏🏼
Du kan godt bruge hvidvinseddike i stedet for hvidvin, men ikke 1:1, det vil gøre retten sur. Og vi vil kun ha’ glad mad, ik? 😉
Brug 1-2 spsk hvidvinseddike og så bare vand i samme mængde som der står angivet for vin. Vinen/eddiken skal ikke gøre retten syrlig, blot være bund og fylde i rettens samlede smag.
Rigtig god fornøjelse.
Kærlig hilsen Pernille.
Jeg tilføjede lidt gullasch og så var den helt perfekt til mig 😍👌! Tak for i spirationen! 🙏