Paella

For et par år siden var vi på Mallorca, og der opdagede jeg den skønne paella. Jeg spiste selvfølgelig en vegetarisk variant, som heldigvis var at få på stort set alle restauranter, og jeg fik i allerhøjeste grad dækket mit risbehov den uge.

Paella

Lige siden (jaja, ting tager lidt tid for mig) har jeg ønsket at prøve kræfter med paella herhemme, for det er altså sådan en dejlig sommerret. Og nu blev det så. Endelig.

Paella

Jeg laver retten med fuldkornsris, masser af grøntsager samt med bønner i, og det er bare godt med et koldt glas hvidvin til og nydt i sommeraftensol på terrassen.

Paella

 

 

Vegetarisk paella ~ grøntsagspaella med bønner & brune ris
 
Mængde: 4 personer
Ingredienser
  • 300 g brune ris + 5½ dl koldt vand + 1½ spsk soya
  • 1 løg
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 1 rød peberfrugt
  • 100 g ærter
  • 1 dåse butterbeans (=240 g kogte bønner)
  • 50 g sorte oliven uden sten = ca. 20 stk oliven
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 100 g tomatpuré
  • 1 dl hvidvin
  • 3 dl vand
  • 1 tsk gurkemeje
  • ½ spsk paprika
  • 1 tsk røget paprika
  • ¼ tsk tørrede chiliflager
  • 1½ tsk salt
  • ¼ tsk groft sort peber
  • Tilbehør: Citronbåde og (bredbladet) persille
Fremgangsmåde
  1. Ris + vand + soya bringes i kog. Koger roligt med låg på gryden i 30 minutter.
  2. Mens risene koger ordnes grøntsagerne:
  3. ~ Det pillede løg finthakkes.
  4. ~ Aubergine skæres i relativt grove stykker (skæres de for fint, "koger" de nærmest ud og forsvinder i retten).
  5. ~ Squashen deles på langs, og kernerne i midten skrabes ud med en lille ske. Skær squashen i semi-tynde halvmåne-formede skiver.
  6. ~ Peberfrugten befris for stilk, membran og kerner og skæres i tynde skiver.
  7. ~ Hvidløgsfeddene pilles og presses eller finthakkes.
  8. ~ Oliven skæres i halvtykke skiver på den korte led.
  9. ~ Bruges bønner på dåse skylles og afdryppes de grundigt.
  10. Kom olivenolie på en pande og varm panden op til relativt høj temperatur (hos mig trin 7 ud af 9).
  11. Kom løg, aubergine, squash og peberfrugt på panden, og steg så grøntsagerne bliver både møre og får farve. Flyt grøntsagerne over i en skål, når de er færdige.
  12. Skru ned for varmen på panden til lidt over middel varme og kom vand, grøntsagsbouillonterning, tomatpure, hvidløg, hvidvin, gurkemeje, paprika, røget paprika, chili, salt og peber på panden og bland grundigt.
  13. Tilsæt ærter og bønner og lad det varme igennem.
  14. Tilsæt de kogte ris samt de stegte grøntsager og olivenstykkerne og bland det hele grundigt og kvikt.
  15. Server sammen med citronbåde og evt. hakket bredbladet persille, så man selv kan dryppe citronsaft og drysse persille på retten.
Rigtig god fornøjelse.

 

Paella

 

Paella