Oliefri pesto

Denne pesto er den bedste hjemmelavede pesto, jeg kender. Det er en oliefri grøn pesto, og hvor gerne jeg end ville, kan jeg ikke tage æren for at være geniet bag opskriften. Det er nemlig utroligt dygtige og inspirerende Johanne, kendt fra Englerod, som har opfundet dette lille mesterværk. Johanne er dog ikke kun virkeligvirkeligvirkelig dygtig og inspirerende, hun er også et meget sødt menneske, og hun har givet mig lov til at dele opskriften på pestoen her hos mig.

Oliefri pesto

 

Oliefri pesto med… spinat??

Jo, der er frisk spinat i, men det er smagsmæssigt en basilikumpesto. Spinaten medvirker til at give fylde, og skulle man lave pestoen udelukkende på frisk basilikum, kunne det prismæssigt godt blive en lidt “pebret” sag. Desuden er spinat smækful af gode sager, som vores krop bliver glad af at få. Af alle de grunde er godt tænkt af Johanne, at bruge delvist frisk spinat i pestoen her, synes jeg.

Oliefri pesto

“Men ~ pinjekernerne?” tænker du måske

For traditionelt bruger man pinjekerner i pesto. Igen har Johanne været klog, for cashews kan lidt af det samme som pinjekerner; De har den samme lidt fede, bløde smag, og så er pinjekerner gode til at creme i fx dressinger og dips. Man kan blandt andet lavet utroligt lækre og ultracremede dressinger på iblødlagte pinjekerner som sammen med smagsgivere osv. kan blendes til en blød, lækker masse.

Vand i stedet for olie

Jeg er helt vild med, at der ikke bruges olie i denne pesto, og det er så smagfuldt og lækker og ufed på den gode måde. Og det er da lidt svrt ikke at være ild med sådan et koncept, ik?

Oliefri pesto

Vegetarisk eller vegansk?

For vegetarisk variant bruges parmesan, for vegansk variant bruges gærflager. Det bliver ikke nemmere.

Pssst!

Hvis du synes den her Oliefri grøn pesto er spændende, så kig også lige på min Næsten oliefri rød pesto (som også kan laves helt oliefri).

 

Oliefri grøn pesto
 
Mængde: Der bliver 250 ml/230 g af denne portion
Det skal du bruge
  • 50 g frisk basilikum (brug både blade og stilke) ~ det svarer ca. til to alm. "potter" fra supermarkedet
  • 50 g frisk spinat
  • Ca. ¾ dl vand
  • 50 g usaltede cashewnødder
  • 15 g fintrevet parmesan (originalopskriften siger 10 g gærflager)
  • 1 fed hvidløg
  • ½ tsk havsalt
Sådan gør du
  1. Kør alle ingredienser i en minihakker; Køres pestoen i minihakkeren i kort tid, bliver konsistensen på pestoen som den pesto, man kan købe i butikker ("kort tid" betyder "stop når cashewnødderne er blendet fint og konsistensen er som købe-pesto"). Blendes pestoen længere tid, bliver den cremet og næsten glat.
  2. Smag til.
  3. Opbevar pestoen i lukket beholder i køleskab. Hvis du synes, pestoen står og bliver lidt tør, er det fordi cashewnødderne suger lidt væske. Tilsæt en smule vand og bland grundigt, så den ønskede konsistens opnås.
Rigtig god fornøjelse.

Oliefri pesto