Det er fuldstændig uhørt, at jeg ikke har hverken smagt eller lavet denne ret før nu, for den er intet mindre end lige mig og absolut himmelsk. Lad mig præsentere: Melanzane parmigiana, på dansk mere mundret udtrykt: Aubergine i tomatsauce med ost ~ og i min version med usynlige bønner!
Melanzane parmigiana ~ nu med bønner
Hvordan man kan lave usynlige bønner, fortæller jeg om lidt. Først vil jeg lige fortælle hvorfor. Melanzane parmigiana er ikke en ret, der er født med proteiner i sig (okay jo, fra osten, men ellers ikke). Så for at optimere retten, ville jeg gerne tilføje protein, men det skulle ikke være synlige, mærkbare proteiner, for det passer ikke i retten, synes jeg. Det var vigtigt for mig, at retten var så tæt på originalen som muligt.
Ja, usynlige bønner!
Og så er det, at det der med “usynlig” kommer ind i billedet: Jeg har nemlig fundet ud af, at hvis man moser kidneybønner grundigt og rører mosen ud i en tomatsauce, kan det hverken ses eller smages. Til gengæld øger de saucens proteinindhold og gør saucen mere fyldig og modvirker den der “lind-hed”, som tomatsaucer somme tider kan have.
Det trick er jeg selv ret så vild med.
Hvad er der i virkeligheden ikke at elske her
Heeelt møre auberginer. En smagfuld tomatsauce pimpet med bønner. To slags ost. Gratinering.
Jeg behøver vel sådan set ikke sige mere, vel?
Nå jo, det skulle da lige være: Nyd Melanzane parmigiana sammen med en sprød, grøn salat med en frisk olie-eddikedressing samt godt madbrød, fx foccacia.
Vild med aubergine?
Så tryk HER og bliv inspireret til mere auberginemad!
- 4 auberginer (medium størrelse)
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 dåse kidneybønner
- 2 dåser hakket tomat
- 1 dåse tomatpuré (140 g)
- ½ dl vand
- 1½ spsk tørret oregano
- 1 spsk tørret rosmarin
- 1 tsk røget paprika
- ½ tsk sukker
- 1½ tsk groft salt
- ¼ tsk groft sort peber
- 1 kugle frisk mozzarella (= 125 g)
- Riiigeligt parmesan
- Frisk oregano til drys ved servering
- Olivenolie til stegning
- Auberginerne:
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Mens ovnen opvarmer, forberedes auberginerne:
- Beklæd to bageplader med bagepapir.
- Fjern stilk og evt. bund og skær auberginerne i stykker på 1 cm* (ikke på den lange led, auberginerne skal være "skiver") og læg aubergineskiverne i ét lag på bagepladerne.
- Pensel aubergineskiverne med olivenolie.
- Bag auberginerne ca. ½ time ~ det er vigtigt, at de er HELT møre!
- Saucen (laves mens aubergineskiverne bager):
- ~ Løg pilles og skæres i medium-grove stykker
- ~ Hvidløg skæres fint
- ~ Kidneybønner skylles og drænes grundigt og moses omhyggeligt
- Løgene steges bløde (men skal ikke tage farve) i lidt olivenolie i en gryde på middel varme.
- Tilsæt herefter hvidløg som kort varmes med (skal ikke tage farve).
- Tilsæt saucens øvrige ingredienser og varm igennem. Saucen skal ikke stå og simre længe, den er færdig, når den er varmet godt igennem.
- Smag til.
- Færdiggørelse:
- ~ Tænd ovnen på 225 grader varmluft
- ~ Smør et ovnfast fad str. ca. 25 x 35 cm med en smule olivenolie
- ~ Kom halvdelen af tomatsaucen i fadet. fordel jævnt auberginerne herpå
- ~ Riv et gavmildt lag parmesan hen over de stegte aubergineskiver
- ~ Fordel resten af tomatsaucen ovenpå
- ~ Smuldr den friske mozzarella over hele rettens overflade og riv et lag parmesan over retten.
- Bagning:
- Gratiner retten ca. 20 minutter til osten er helt smeltet og har farve (det er op til dig selv, hvor meget farve, du ønsker på overfladen af retten).
- Nyd med en sprød, grøn salat og godt madbrød til.