Selleribøf er en udskældt og fordomsbehængt ret i det vegetariske køkken. Mange associerer den med “de der grøntsagsgnaskere der elsker spelt, fodformede sko og lilla tørklæder”. Altså, ligesom dengang i 70’erne, du ved. Selleribøffen er af den grund lidt til grin og er derfor no go hos mange. Men det vil jeg gerne være med til at lave om på med denne Luksus Selleribøf.
Selleribøf på flere måder
Selleribøf laves af knoldselleri, og jeg er helt og aldeles tosset med knoldselleri.
Man kan lave selleribøf på flere måder, fx:
~ I hele ovnbagte skiver som her med masser af toppings
~ Paneret i hele, ovnbagte skiver, man kan fx bruge denne opskrift
~ Groftrevet og lavet til vegebøffer a la hakkebøffer (det har jeg – endnu – ikke en opskrift på. Som sagt: Endnu)
Den absolut nemmeste tilberedningsmetode er den, jeg bruger her, fordi sellerien bare skal skæres i skiver og bages i ovnen. Det ér da nemt! Og vi kan jo godt lide nemt, ik.
Toppingfest galore
Og så kommer toppingen. Og dét er lutter gode sager: Hummus. Bagte kikærter (skal blot bages sammen med sellerien) vendt i harissa. To slags krydderurter og masser af dem. Frisk spinat, rød spidskål, sesamfrø og citronskal. Toppings under, på eller ved siden af selleribøffen (ved “under” og “ved siden af” er de jo så pr. definition mere tilbehør end toppings, men you get the picture) ~ lige som du helst vil have det, og i de mængder du gerne vil have.
Og ved du, hvad man også kan?
Man kan også lave Luksus Selleribøf til en salat! Yes yes. Salaten er lækker som frokost eller aftensmad og også i madpakken (men hvis du serverer retten som salat, så hav hummusen ved siden af til at komme på ved spisning, så er retten så absolut bedst for øjet).
- 1 knoldselleri
- 1 dåse kikærter
- 3-4 spsk harissa
- Hummus
- Frisk spinat, mængde efter ønske
- Rød spidskål, helt tynde strimler, mængde efter ønske
- Frisk mynte, mængde efter ønske ~ gerne en masse
- Frisk koriander (eller bredbladet persille), mængde efter ønske ~ gerne en masse
- Granatæblekerner
- Citronskal fra ubehandlet citron, fintrevet
- Sesamfrø
- Tilbehør: Server som den er eller sammen med fladbrød
- Laver du hummusen selv, så lav denne først og afkøl den.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
- Beklæd en bageplade med bagepapir.
- Skyl og afdryp kikærterne grundigt.
- Skær knoldsellerien i runde skiver af 1 cm tykkelse. Skær skrællen af skiverne og læg skiverne på den bagepapirsbeklædte bageplade.
- Læg også kikærterne på bagepladen, gerne i et enkelt lag.
- Bag selleribøfferne og kikærterne ca. 25 minutter til selleribøfferne er møre og har fået lidt farve og kikærterne er gyldne og (semi-)sprøde.
- Efter bagning afkøles selleribøfferne og kikærterne lidt.
- De bagte kikærter vendes sammen med harissaen.
- På en tallerken lægges et godt lag hummus i en lidt større diameter end selleribøffen, der skal ovenpå hummusen.
- Foreslået rækkefølge:
- Hummus
- En selleribøf
- Spinat
- Rød spidskål
- Frisk koriander
- Harissa-kikærter
- Granatæblekerner
- Frisk mynte
- Citronskal
- Sesamfrø
- Server retten lun eller kold, evt. sammen med fladbrød.