Denne Efterårssuperstar er en ægte klassiker hos foodies og madbloggere, særligt hos grønne madbloggere. Personligt har jeg aldrig været ven med retten. Fordi grønkål. Og tahindressing. Men det er slut nu, og Efterårssuperstar er simpelthen min nye efterårs-aftensmads-go to.
(Jeg kalder den Efterårssuperstar, fordi det er både lidt kedeligt og ret langt at kalde den ‘bagt græskar på krammet grønkål med linser og tahindressing, sesamfrødrys og citronmagi’, ik)
En ret eller en salat?
Er Efterårssuperstar en ret eller en salat? Jeg kan ikke rigtigt blive enig med mig selv, men jeg kalder det en ret. Du må selv bestemme, hvad du kalder den. Frit land, du ved.
Retten er dejligt enkel, og den mætter på sådan en behagelig måde. Den består nemlig stort set udelukkende af kål, grønt og protein, hvilket betyder masser af smag og gode sager at tygge på, og mætheden ligger let men længe.
Helt enkelt men himmelråbende lækkert
Salaten består af få ingredienser:
Grønkål – krammet med lidt olie
Bælgfrugter – vendt sammen med grønkålen
Bagt græskar – fordi det er efterår i hver.eneste.bid og sååå pænt
Tahindressing – til at give rundhed, cremethed og fantastisk smag
Sesamfrødrys – det dér lille ekstra som giver knas
Og så er der lige…
… den vigtige prik over mit i
Citron.
Jeg ser det ikke brugt så meget i forbindelse med denne klassiske ret, men jeg drypper den med citronsaft. Salatens smag er nemlig i sig selv lidt tung i det, men citronen! Holy moly; Den samler simpelthen smagene og tager den til nye højder.
(Og PSST: Hvis du gerne vil lave mere salat med grønkål, så se lige min bornholmske grønkålssalat med sød dressing.
- 2 små hokkaidogræskar + en smule olie + lidt havsalt + en smule peber
- 150 g grønkål (den angivne mængde er kun blade, dvs. uden stilk, og de 150 g er den mængde, der bruges i salaten)
- 1½ spsk olivenolie
- ½ tsk knust havsalt
- 1 dåse borlottibønner (de brune) eller 1 dåse belugalinser (de sorte)
- Citronskiver til citronsaftdryp
- Sesamfrø til drys
- 100 g tahin
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk soyasauce
- 2 spsk riseddike
- 1 spsk sesamolie
- 2 tsk stødt ingefær
- 2 tsk agavesirup
- ½ tsk havsalt
- Et nip groft sort peber
- ½ dl koldt vand
- Alle ingredienser til dressingen røres grundigt sammen.
- Lad dressingen stå og trække smag, mens salaten laves (tahindressingen kan også sagtens laves i forvejen, den holder sig mange dage i køleskab).
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
- Beklæd en bageplade med bagepapir.
- Græskarrene vaskes og evt. grimme områder på skrællen skæres af. Lad endelig skrællen sidde på, den karamelliserer lidt under bagning og er superlækker.
- Halver græskarrene og skrab kerner og tråde ud.
- Skær mediumtykke "både" af græskarrene og læg dem på den bagepapirsbeklædte bageplade.
- Pensl/spray græskarbådene med lidt olivenolie samt drys med havsalt og en smule groft, sort peber.
- Bag græskarbådene ca. ½ time til bådene er møre og har fået flot farve på især skrællen. Giv evt. kortvarigt grill i ovnen til sidst.
- Skær grønkål relativt fint - er den skåret for groft, kan salaten blive lidt meget at tygge sig igennem, er den skåret for fint, bliver det fesent. Skær grønkålen som du bedst kan lide den.
- Kom den snittede grønkål, olivenolie samt salt i en skål og kram grundigt med hænderne så kålen bliver lidt blødere og olien fordelt.
- Bland bønner/linser sammen med kålen.
- Læg grønkåls-bønne-/linseblandingen på et fad eller en tallerken.
- Fordel de bagte græskarbåde oven på grønkålsblandingen.
- Kom ønsket mængde tahindressing på, drys med sesamfrø og dryp med saft fra friske citronskiver.
- Server med citronbåde og tahindressing on the side, hvis man ønsker mere af dette på sin salat.