Måske hedder det et eller andet smart og mexicansk, jeg ved det faktisk ikke, så jeg kalder bare denne ret Gratinerede mexicanske pandekager For det er præcis, hvad det er. Og det er GODT! Og virkelig hyggelig mad.
Sneaky beans!
Og så laver jeg et lille trick med bønnerne i saucen her. Ikke for at gemme dem, men de bliver alligevel lidt sneaky, hvorved saucen også bliver mindre udfordrende for dem, der måtte synes, at bønner er noget farligt stads.
Bønnerne skal nemlig moses, inden de kommes i saucen. Du spørger hvorfor? Fordi det samler saucen rigtig godt og giver den en supergod konsistens, når den skal i pandekager. Smart, ik.
Propfuld af gode sager
Saucen er proppet med gode sager; Der er masser af grøntsager, og så er der jo de der bønner. Og når man så vælger fuldkorn i sine tortillepandekager, så er det bare comfy hyggemad på den der måde, der giver både næring og nydning.
Gratinerede mexicanske pandekager er også skøn hurrastemad
Man kan sagtens gemme de her lækkerheder og spise dem dagen derpå (eller lidt senere end det) som fx luksusfrokost eller som skøn hurrastemad. “Men hvad er det der hurrastemad?” tænker du måske ~ det er da rester, som er så gode, at vi siger hurra = hurraster, ik.
Jeg ved ikke, om de gratinerede mexicanske pandekager kan fryses, men jeg vil næsten tro det.
Og så googlede jeg lige
Nu blev jeg jo lidt nysgerrig på, om denne ret mon har et mexicansk navn ~ og det har den. Der findes forskellge slags mexicanske pandekager, men dette er en burrito, fordi pandekagen er lavet af mel fra korn, og den kan spises “håndholdt”, da den ikke ligger i en sauce (her er den så gratineret, men i princippet kan den jo godt spises uden bestik). Til sammenligning er en enchilada laves at majsmel og den ligger i en sauce.
Så lærte vi dét!
Psst.
Hvis du er til meximad så se da også lige min mexi-salat med bagt sød kartoffel, min mexicanske kartoffelsalat, min mexi-sauce eller min mexicanske rissalat.
- 1 dåse kidneybønner
- 1 løg
- 1 rød peberfrugt
- 150 g spidskål
- 125 g majs
- 1 dåse hakket tomat
- 200 g færdigkøbt salsasauce af ønsket styrke
- Saft af 1 lime
- 3 spsk rød balsamico
- 1 spsk spidskommen
- 1 spsk stødt koriander
- 1 spsk tørret oregano
- 1 spsk stødt kanel
- 1½ tsk paprika
- 1½ tsk røget paprika
- Evt. ¼ - ½ tsk tørrede chiliflager (kan udelades)
- 1 tsk agavesirup
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 1 tsk groft salt
- ¼ tsk groft sort peber
- Ca.16-20 fuldkornstortillapandekager, afhængigt af størrelse
- Revet ost eller plantebaseret alternativ
- Frisk oregano
- Fraiche eller hytteost eller tyk yoghurt naturel
- Spidskåls-gulerodsråkost med ananas
- Ingredienserne klargøres:
- ~ Bønnerne skylles og afdryppes grundigt. Herefter moses de grundigt.
- ~ Løget pilles og skæres i tynde strimler.
- ~ Peberfrugten ordnes og skæres i relativt små tern (cirka på størrelse med majskernerne)
- ~ Spidskål snittes i tynde strimler af ønsket længde.
- Opvarm i en gryde eller dyb pande lidt olivenolie og steg roligt løget blødt heri - løget skal ikke tage farve.
- Tilsæt alle de øvrige ingredienser og bland saucen grundigt sammen.
- Saucen simrer under låg og med omrøring ind i mellem et kvarters tid.
- Smag til.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
- Et ovnfast fad (helst af metal da dette bager pandekagerne bedst) beklædes med bagepapir.
- Læg noget af saucen (nok mindre end du tror) på midten af en tortillapandekage og luk pandekagen om saucen, pandekagen skal være helt lukket.
- Læg den fyldte tortillapandekage med lukningen nedad i fadet. Pandekagerne skal ligge helt tæt i fadet.
- Fortsæt indtil der ikke er flere pandekager/sauce.
- Drys med ønsket mængde ost.
- Gratiner pandekagerne i ovnen til osten er smeltet og har fået den farve, du godt kan lide.
- Server sammen med fx en spidskåls-gulerodsråkost med ananas eller en sprød og frisk grøn salat, frisk oregano samt enten fraiche, hytteost eller tyk yoghurt naturel.