
Sæsongryder er åbenbart blevet en tradition her på kanalen, så her får du en hyggelig Vintergryde, der passer helt perfekt til kolde dage, mørke aftener og lækker kartoffelmos.
Denne Vintergryde er nem at lave, den er fuld af grove grøntsager og bælgfrugter, smag fra tomat, bladselleri, dild og rødvin og så er den rigtig god til at smyge sig kærligt om den skønne mos.
Løguenighed
Herhjemme er vi ikke helt enige om, hvorvidt der skal perleløg eller helt almindeligt zittauerløg i saucen. Selv eeelsker jeg perleløg, så det er klart min go to i denne sauce.
Man kan bruge perleløg enten fra glas (du ved: Dem der ligger i en syltelage) eller de neutrale fra frost. Selv synes jeg, dem fra glas er bedst her, da de giver en lækker smagsnuance i saucen.
Flere sæsongryder?
Du kan både finde en Forårsgryde, en Sommergryde og en Efterårsgryde udover denne Vintergryde her hos mig.
- 1 dåser cannillinibønner
- 250 g snackgulerødder
- 250 g pastinak
- 2 stilke bladselleri
- 150 g perleløg fra glas eller frost* ELLER 1 alm. løg
- 250 g modne tomater
- 4 dl vand
- 1 dl rødvin (kan udskiftes med 1 dl vand)
- 1½ grøntsagsbouillonterning
- 25 g majsstivelse
- 1 bundt frisk dild
- 1½ tsk salt
- ¼ tsk groft sort peber
- Kartoffelmos af 1½ - 2 kg bagekartofler (angivet mængde er uskrællet vægt)
- 1 bundt dild til drys
- Ordn og skær grøntsagerne:
- - Gulerødder skæres i mønter af ønsket tykkelse
- - Pastinak skæres i stykker svarende nogenlunde i tykkelse til gulerødderne
- - Bladselleri skæres i skiver af ønsket størrelse
- - Bruges alm. løg skæres dette i stykker svarende nogenlunde til de øvrige grøntsager. Bruges perleløg, anvendes disse hele
- - Tomater skæres i små stykker
- - Dild skæres mellemfint
- Bønner skylles og drænes grundigt
- Kom vandet i en gryde der kan rumme alle ingredienser til saucen og udrør majsstivelsen i vandet.
- Tilsæt alle saucens øvrige ingredienser og kog saucen op, så den koger lystigt 2-3 minutter (dette for at majsstivelsen kloges nok ud). Omrør jævnligt og grundigt på bunden af gryden.
- Herefter skrues ned for varmen - hos mig til trin 3 af 9 -, låg lægges på gryden, og saucen simrer, til grøntsagerne er tilberedte, dette vil cirka vare 15 minutter afhængigt af grøntsagernes størrelse og ønsket mørhed. Omrør ind imellem.
- Server med en blød og venlig kartoffelmos samt frisk dild på toppen af saucen.