
Jeg er stor fan af Espresso House, og der har man kunnet købe sådan nogle små lækre kager med midte af karamel. Jeg bestemte mig for at genskabe dem herhjemme og voila: Cookie cups med dulce de leche – små, lækre portionskager med en lidt sej og sprød konsistens og et hjerte af tyk, blød karamel.
Hvad er cookie cups?
Cookie cups er cookiedej bagt en muffinform, som giver en form for kopformet kage. Denne opskrift er smart, fordi dejen først hæver, hvorefter den falder ned i midten og efterlader det perfekte hul at komme dulce de leche i. Det bliver simpelthen ikke nemmere.
(Jeg har selvfølgelig forsøgt med nogle forskellige cookiedeje, og ikke alle laver den ønskede hæve-og-falde-ned-i-midten-proces, men denne opskrift gør)
Hvad er så det der dulce de leche?
Dulce de leche har oprindelse i latinamerika, og på spansk betyder ‘dulce’ sød, og ‘leche’ betyder mælk. Dulce de leche laves af sødet, kondenseret mælk, som er en tyk masse bestående af mælk og sukker, og som på inden måde minder om almindelig mælk. Mælken er dampet, hvorved vandindholdet bliver kraftigt reduceret, og sukker er tilsat. Man kan sagtens bruge kondenseret mælk i sig selv, fx tilsat lidt vanilje, som fyld og creme i bagværk. Den kondenserede mælk kan yderligere koges, hvorved der dannes den mest himmelske, tykke karamel.
Man kan købe en dåse kondenseret mælk og selv koge denne, til den er blevet til karamel. Men man kan også – og det er denne løsning, jeg altid bruger – bare købe en dåse færdig dulce de leche. Dulce de leche er fast vare i store supermarkeder som fx Kvickly, Bilka og Føtex og kan også findes i fx Rema1000.
Karamel eller saltkaramel i dine cookie cups?
Cookie cups med dulce de leche kan med et enkelt lille trick trylles til cookie cups med saltkaramel: Du drysser simpelthen en smule havsalt på toppen.
Nemt, ik?
Og SUPERlækkert, si’r det bare.
- 120 g smør
- 175 g sukker
- 220 g hvedemel
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- ¼ tsk knust havsalt
- 4 spsk koldt vand
- 1 dåse dulce de leche
- Afvej smørret og lad det blive blødt - skal IKKE smeltes.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Smør en metal-muffinform med smeltet smør i hvert af de 12 huller.
- Når smørret er blødt, blandes alle ingredienser til dejen grundigt sammen (IKKE dulce de leche, denne bruges EFTER bagning). Saml dejen godt.
- Fordel dejen i 12 lige store stykker, tril hver dejklump til en rund kugle og tryk en kugle ud i hvert hul i den smurte muffinform. Tryk dejen godt ned og ud i hvert hul og glat overfladen (man glatter nemmest dejen med bagsiden af en let fugtet spiseske (fugtet enten med lidt smeltet smør eller med koldt vand).
- Bag cookie cupsene 15 minutter.
- Lad cookie cupsene køle helt af og stil dem på en glat flade (fx et skærebræt), så de ikke får riller i bunden fra bageristen.
- Fordel en ønsket mængde dulce de leche i hver cookie cup, vær gavmild (der vil være lidt til overs af dulce de lechen). Drys evt. med en smule havsalt på karamellen hvis dette ønskes.
- Cookie cupsene opbevares i lukket beholder i stuetemperatur, og de holder sig lækre i hvert fald 4 dage (og er næsten allerbedst på andendagen).
