
Okonomiyaki. Så svært at udtale, så nemt at lave.
Her får du en himmelsk okonomiyaki med linser. Til dig fra mig. Fordi MUMS!
Eller – du får faktisk hele TO versioner!
Fordi jeg ikke kan begrænse mig, og nu er her altså både en traditionel okonomiyaki lavet med æg, og en æg-fri version lavet med kikærtemel.
Hvad er okonomiyaki egentlig?
Okonomiyaki er en japansk kålpandekage, som traditionelt laves med kål, æg, mel og en smagsgiver, fx miso.
Hvorfor er okonomiyaki så godt?
Fordi det er…
… sprængfuldt af grøntsager
… sååå nemt
… nemt at variere
… nemt at smagssætte på forskellige måder
… billig mad
… perfekt restemad – tøm grøntsagsskuffen, du ved
Nu er du jo måske nødt til at prøve begge versioner, så du kan finde din egen favorit, ik?
Du får lige…
… noget mere asiatisk-lækkert her: Hvad med en nudelsalat med bønneglasnudler og soya-misodressing? Eller en råkost med asiatiske smagsnoter?
Og lad os da så lige få lavet nogle okonomiyakier, ik!
- Dej
- 200 g kikærtemel
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk salt
- ¼ tsk tørrede chiliflager
- 1 1/1 spsk soyasauce
- 1½ spsk sesamolie
- 3 dl koldt vand
- Fyld
- 100 g kinakål eller spidskål
- 100 g gulerod (de 100 g er den mængde, der bruges)
- 3 forårsløg
- 1 dåse belugalinser
- 1 'firkant' fuldkornsnudler = ca. 60 g (ukogt vægt)* (kan erstattes med grøntsager - se opskriftens 'I øvrigt'-felt)
- Neutral olie til stegning
- Topping
- Grøntsager - her har jeg brugt champignon, sukkerærter, broccolini og bønnespirer
- Sød chilisauce**
- Dejen: Rør dejens ingredienser grundigt sammen og lad dejen hvile ½ time.
- Grøntsagerne: Mens dejen hviler, klargøres grøntsagerne:
- - Nudlerne koges 3 minutter i letsaltet vand, hvorefter de skylles grundigt med koldt vand og drænes. De behøver ikke være helt færdigtilberedte, blot koges de nævnte 3 minutter.
- - Kinakål/spidskål skæres i fine/mellemfine strimler
- - Gulerødder skrælles og rives groft på rivejern
- - Linserne skylles og drænes grundigt
- Stegning:
- Opvarm en stegepande til mediumhøj varme (hos mig er det trin 7 af 9). Kom en nødvendig mængde olie på panden og kom grøntsagsdejen herpå. Form med et par spiseskeer en så vidt muligt rund (den behøver ikke være perfekt) og tyk pandekage, 15 cm i diameter - der bliver 4 okonomiyakier i denne størrelse. Læg låg på panden. Når okonomiyakien er tør i overfladen, vil den højst sandsynligt være klar til at blive vendt, gør dette omhyggeligt så den ikke går i stykker. Læg igen låg på panden. Okonomiyakien steges gylden på begge sider. Måske skal varmen varieres et trin ned, hvis den steger for hurtigt eller hårdt (dette afhænger af både stegepande og kogeplade).
- Topping: Mens okonimyaierne hygger sig på panden, tilberedes toppingen - på billederne her har jeg stegt tykke champignonskiver, når disse har afgivet væde på panden, har jeg tilsat halverede sukkerærter samt broccolini som har dampet med til mørt. Evt. spædet til med lidt vand hvis dette var nødvendigt. Top med friske bønnespirer og ønsket dressing.
**I stedet for sød chilisauce kan man bruge fx tahindressing, peanutbutterdressing eller srirachamayo.
- Dej
- 2 æg
- 2 dl vand
- 150 g mel, fx hvid hvedemel (det er en fukdkornsmel) eller bare hvedemel
- ¼ tsk tørrede chiliflager
- 1½ spsk soyasauce
- 1½ spsk sesamolie
- 1 tsk salt
- Fyld
- 225 g spidskål eller kinakål
- 100 g gulerod
- 4 forårsløg
- 1 dåse linser, enten belugalinser eller grønne linser
- Neutral olie til stegning
- Topping, fx en kombi af:
- Tilberedte linser
- Stegte champignon
- Dampet broccolini
- Ærteskud
- Lidt sesamolie
- Dejen:
- Æg, vand, mel, tørrede chiliflager, soyasauce, sesamolie og salt røres sammen.
- Grøntsagerne:
- Kålen skæres i tynde strimler.
- Gulerødder rives groft.
- forårsløg skæres i stykker af ønsket størrelse.
- Linserne skylles og drænes grundigt.
- Grøntsagerne blandes grundigt sammen med dejen.
- Stegning:
- Opvarm en stegepande til mediumhøj varme (hos mig er det trin 7 af 9). Kom en nødvendig mængde olie på panden og kom grøntsagsdejen herpå. Form med et par spiseskeer en så vidt muligt rund (den behøver ikke være perfekt) og tyk pandekage, 15 cm i diameter - der bliver 4 okonomiyakier i denne størrelse. Læg låg på panden. Når okonomiyakien er tør i overfladen, vil den højst sandsynligt være klar til at blive vendt, gør dette omhyggeligt så den ikke går i stykker. Læg igen låg på panden. Okonomiyakien steges gylden på begge sider. Måske skal varmen varieres et trin ned, hvis den steger for hurtigt eller hårdt (dette afhænger af både stegepande og kogeplade).
- Topping: Mens okonimyaierne hygger sig på panden, tilberedes din ønskede topping.
- Servering:
- Server okonimiyakierne med topping i rigelige mængder, læg friske ærtespirer på og dryp med fx sesamolie eller anden ønsket dressing ved servering.