Efterårsgryde

Åbenbart er det nu blevet en ting her på kanalen, at der skal være en “gryde” for hver årstid, så her er en skøn og hyggelig Efterårsgryde med græskar.

Græskar er en af efterårets helt store hits, for både farve, smag og anvendelse er ethvert madøres og opskriftudviklers drøm. Græskar kan så meget, hvilket også vil kunne ses, ved en enkelt søgning på GRÆSKAR her på bloggen. Og derfor er der – selvfølgelig, fristes jeg til at sige – også græskar i denne Efterårsgryde.

Og så er der kanel, røget paprika og lidt chili i saucen. Det giver nemlig både hygge og varme.

Sauce lavet af grøntsager og linser

Sauce kan jævnes eller tyknes på mange måder. Jeg er hverken bange for opbagning eller majsstivelse, men jeg synes, det er genialt at lave en tyknet sauce ved hjælp af grøntsager og linser. På den måde tilføres retten også ekstra grønt og protein. Smart, ik?

Plads til personliggørelse

Opskriften angiver, at der bruges bagt græskar og blomkål i saucen, men disse to typer grøntsager kan udskiftes med hvilke som helst andre grøntsager i samme mængde (=500 g i alt). Det er i opskriften angivet, at græskar og blomkål bages, men du kan også bare komme fx grønne bønner, peberfrugt, persillerod eller andre grøntsager i saucen ([b]efter[/b] den er stavblendet!), og lade dem koge møre heri. Mange grøntsager vil blive lækre af at bages først (dog ikke fx grønne bønner eller ærter), men de fleste grøntsager vil kunne kommes i direkte i saucen og koges møre der, hvis det ønskes.

 

Efterårsgryde
 
Mængde: 4 personer
Ingredienser
Sauce
  • 2 dåser hakket tomat
  • 2 dåser kidneybønner
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk paprika
  • ½ tsk røget paprika
  • ¼ tsk tørrede chiliflager (1/2 tsk chiliflager = spicy sauce)
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 1 dl vand

Fyld i sauce
  • 1 løg
  • 300 g hokkaidogræskar*
  • 200 g blomkål*
  • 1 dåse kikærter
  • 1 dl fløde
  • 1½ tsk salt

Tilbehør
  • Brune ris
  • Frisk timian
  • Hakkede valnødder
Fremgangsmåde
  1. Sæt risene i gang med at koge.
Grøntsagerne
  1. Tænd ovnen på 225 grader varmluft og lad den varme op, mens grøntsagerne skæres:
  2. - Løg skæres i 'halvmåner'/stykker af ønsket størrelse
  3. - Hokkaido skrælles og skæres i stykker på ca. 1,5 x 1,5 cm
  4. - Blomkål skæres i buketter/stykker nogenlunde svarende til græskarstykkerne
  5. Når ovnen er opvarmet, lægges løgskiverne, græskarstykkerne og blomkålsstykkerne på en bagepapirsbeklædt bageplade, vendes med en smule olie og bages i 15 minutter til de er møre. vend undervejs.

Saucen
  1. Alle ingredienser til saucen kommes i en gryde (stor nok til at indeholde både sauce og grøntsager til sidst) og bringes i kog. Herefter skrues ned til medium varme (hos mig er det trin 5 ud af 9), og saucen simrer med låg på gryden i et kvarters tid. Omrør ind i mellem.

Færdiggørelse:
  1. Efter et kvarters simren tilsættes salt og fløde, og saucen varmes igennem.
  2. Saucen blendes GRUNDIGT (jeg bruger en stavblender), til den er så glat som muligt.
  3. Smag saucen til.
  4. De varme ovnbagte grøntsager tilsættes saucen.
  5. Juster evt. saucens konsistens med lidt vand eller fløde hvis dette ønskes.
  6. Server med brune ris, frisk timian og hakkede valnødder til.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Græskar og blomkål kan udskiftes med hvilke som helst andre grøntsager i samme mængde (=500 g i alt). Det er i opskriften angivet, at græskar og blomkål bages, men du kan også bare komme fx grønne bønner, peberfrugt, persillerod eller andre grøntsager i saucen (efter den er stavblendet!), og lade dem koge møre heri.