Cantuccini

Du kender dem garanteret som biscotti, men skal det være HELT rigtigt (og det må det vel egentlig gerne, ik), så hedder de her skønne italienske småkager faktisk cantuccini. Uanset hvad de hedder, kommer vi ikke udenom, at de er helt perfekte til en kop te eller kaffe.

Forvirret?

Over det der med navnet? Lad mig forklare:

Biscotti er italiensk og betyder faktisk bare “småkager”. Én småkagetype er så denne cantuccini. ligesom vi på dansk har fx vaniljekranse eller specier som er småkagetyper.

Cantuccini

 

Lidt mere forvirring

Det der måske er med til at forvirre navnet på denne småkage er, at biscotti på italiensk betyder ‘bagt to gange’: Bis = bagt, cotto = bagt (kan også betyde kogt i andre sammenhænge). Når biscotti slutter på et ‘i’ er det fordi, det er i flertalsform.

Og så er det slut med sprognørderiet for denne gang.

(Men det er alligevel meget interessant, ik?)

Anyhow

Cantuccini er supernemme at bage, og de smager skønt. Jeg er vild med nødde-elementet, det er jo altid godt med lidt crunch. Cantuccini er helt hårde, og lad dig ikke friste til bare at bide af småkagen, for det er med risiko for at knække en tand. Cantuccini skal dyppes kortvarigt en te eller kaffe og SÅ kan man bide i dem. Er det ikke bare hyggeligt?

Men …

… så opdagede jeg noget.

Cantuccini skal bages to gange (der der med ‘bis-cotti’, du ved). Første gang bages de som hel stang, anden gang er de skåret ud og bages. Den anden bagning er det, der gør kagerne hårde og tørre.

Hvis man ikke bager dem anden gang – hvis man kun bager dem som stænger og herefter skærer dem ud – får man de lækreste chewy småkager, lidt i stil med cookies. og det kan seriøst også noget.

Så er det store spørgsmål jo bare …

… skal du bage de sprøde eller de chewy cantuccini? Selv bager jeg begge slags. Hvorfor nøjes med en ene slags, når man kan have begge, si’r jeg bare.

Nåja, PS:

Cnatuccini kan bages med mange smagsnuancer, se i opskriftens I øvrigt-felt for varianter.

Min italienske yndlingssag af alle italienske lækre sager

Tiramisu. Det er sååå lækkert. og jeg har en version, der smager fantastisk og er så nem at lave, som en tiramisu kan blive. Tryk HER og lad dig tiramisu-begejstre!

 

Cantuccini
 
Tip: Vil du have dine cantuccini sprøde eller chewy? Hvis man springer bagning nummer to over, får man lækre chewy småkager, lidt i stil med cookies, og det kan seriøst også noget.
Mængde: Ca. 24 cantuccini
Det skal du bruge
  • 150 g hvedemel
  • 115 g sukker
  • 1½ tsk vaniljesukker
  • 1 tsk bagepulver
  • ¼ tsk havsalt
  • ½ dl vand
  • 25 g smør
  • 50 g mandler
Sådan gør du
  1. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  2. Smelt smørret.
  3. Hak mandlerne meget groft.
  4. Beklæde en bageplade med bagepapir.
  5. Bland mel, sukker, vaniljesukker, bagepulver og knust havsalt.
  6. Tilsæt vand, smeltet smør og mandler og bland grundigt. tilsæt IKKE yderligere væske, dejen samler sig! Rør/ælt til dejen er samlet, blank og lidt fedtet.
  7. Del dejen i to lige store stykker og form disse to stykker til et rektangel på 17x5 cm og læg disse på den bagepapirsbeklædte bageplade.
  8. Bag stængerne 25 minutter.
  9. Tag stængerne ud af ovnen (lad ovne forblive tændt) og lad dem køle 15 minutter på bagerist.
  10. Efter køling skæres stængerne i "skiver" på ca. 1½ cm. Det pæneste overfladesnit fås ved at bryde overfladen på stangen med en skarp brødkniv og herefter bruge en skarp kokkekniv til at skære gennem dejen med en kort, fast tryk.
  11. De nu udskårne cantuccini stilles tilbage på bagepladen (stå på pladen, ikke ligge = den pæneste afbagning), og de bages ved de samme 175 grader ovnvarme som tidligere i ca. 12-13 minutter. Cantuccinierne skal være gyldne på skærefladerne, når de er færdige, men ikke mørkt gyldne.
  12. Lad cantuccinierne køle helt af på bagerist.
  13. Opbevares i tætsluttende beholder ved stuetemperatur.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
!Smagsvariationer, prøv at ...
... udskifte vand med samme mængde kaffe
... tilføje 50 g mørk, grofthakket chokolade
... tilføje fintrevet skal af ½ lille øko-citron
... udskifte mandler med usaltede pistacienødder


For julevarianter:
Tilføj 1½ tsk kanel eller 1½ tsk brunkagekrydderi

 

Cantuccini