Bløde grovboller med tranebær og hasselnødder

Kender du de der bløde grovboller med tranebær og hasselnødder, man somme tider kan være heldig at finde i en bager? Okay, måske er de sjældent grovboller, men mørke er de. Og virkelig lækre. Dem var jeg nødt til at genskabe i min egen udgave, så jeg kan bage og nyde dem, når som helst, jeg har lyst til sådan en lækker bolle.

Genskabelsesprocessen

Så hvordan går jeg til det, når jeg vil genskabe sådan en bolle herhjemme?

Jeg tager udgangspunkt i forskellige punkter:

Hvad skal bollerne smage af?

Hvordan skal bollerne føles, når man spiser dem?

Hvordan skal bollerne se ud?

Har jeg allerede en opskrift, jeg kan tage udgangspunkt i og arbejde videre med?

Og så…

Jeg ville have at bollerne skulle indeholde tranebær, hasselnødder og fuldkornsmel.

Jeg ville have, at bollerne skulle være bløde og mørke (for udseende og lidt smag er der mørkt maltmel i bollerne).

Og så tog jeg udgangspunkt i mine populære bløde og nemme fødselsdagsboller med fuldkorn.

Og sådan blev mine egne bløde grovboller med tranebær og hasselnødder til. Og jeg må tilstå, at jeg er virkelig tilfreds med resultatet.

Mere fuldkorn i bollerne?

Man kan sagtens bruge mere fuldkornsmel i bollerne, det smager også rigtig godt, og det gør jeg også selv somme tider alt efter lyst (brug i så fald mindre hvedemel). Men man går i så fald lidt på kompromis med bollernes blødhed, da de bliver mere tætte jo mere fuldkorn, der tilføres. Men det kan også noget, og man kan jo heldigvis gøre lige præcis, hvad man har lyst til.

 

Bløde grovboller med tranebær og hasselnødder
 
Mængde: 12 boller
Ingredienser
 • ½ dl lunkent vand
 • 35 g gær
 • 2 dl mælk
 • 60 g smeltet smør
 • 130 g hvid fuldkornshvede mel
 • Ca. 265 g hvedemel, måske lidt mere
 • 10 g mørkt maltmel
 • ¾ tsk havsalt
 • 2 spsk agavesirup (eller sukker)
 • 80 g tørrede tranebær
 • 50 g hasselnøddekerner, halverede
 • Pensling: Æg for blank overflade ELLER mælk (plante eller ko) for mat overflade
Fremgangsmåde
 1. Gæren udrøres i vandet.
 2. Mælk og smeltet smør tilsættes, og blandingen røres sammen.
 3. De øvrige ingredienser tilsættes, og dejen røres/æltes grundigt sammen. Obs: Dejen må endelig ikke blive for tør, hellere en anelse til den fugtige/en anelse klistrede side. Dog er det vigtigt, at dejen heller ikke er for flydende, for at den skal kunne holde formen.
 4. Bollerne rulles til kugler og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir.
 5. Fugt et viskestykke og læg dette over bollerne.
 6. Bollerne hæver 45 minutter.
 7. Pensl bollerne med æg eller (plante)mælk.
 8. Bollerne sættes ind i en kold ovn på midterste ribbe. Tænd ovnen på 190 grader almindelig ovnvarme.
 9. Bag bollerne ca. 15 minutter til de er fint gyldne.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Bollerne holder sig bløde nogle dage i plastikpose.