Bagt grød (uden æg)

Bagt grød er et sikkert morgenmadshit herhjemme, hvor særligt yngstedatter og jeg er meget glade for konceptet. Egentlig laver jeg det ikke så ofte, hvilket er lidt fjollet, for det er både virkelig lækkert og virkelig nemt.

Dette er en basisopskrift på bagt grød uden æg, hvor jeg har forskellige forslag til lækre variationer.

Er det virkelig så nemt, som jeg siger?

Ja, det er det faktisk:

Ingredienserne røres sammen, kommes i en bageform og bages. Herefter: Nydning.

Eller gemning. For den bagte grød kan nemlig sagtens laves i forvejen, opbevares i køleskabet og så lunes ~ eller spises kold ~ når det er morgenmadstid.

Eller kaffetid. For bagt grød kan med lidt god vilje gøre det ud for kage til kaffen, da vil den angivne portion række til 2-3 personer.

Og husk det vigtige tilbehør:

Vanilleyoghurt. Altid altid skal man have vanilleyoghurt til bagt grød, synes jeg. Det giver cremethed og sødme, og så er det faktisk ligesom at spise kage med fraiche til. Og jeg siger personligt ikke nej tak til kage, heller ikke til morgenmad.

Varier den bagte grød

Bagt grød kan varieres på et utal af måder, og det har jeg selvfølgelig også nogle forslag til. Prøv for eksempel…

… bær af alle typer (undtagen jordbær, de bliver lidt kedelige ved bagning, synes jeg)

… gulerødder og varme krydderier

… æble og kanel

… rabarber

… kompot/frugtgrød, fx rabarberkompot, pæregrød eller æblegrød

Og så videre, ik.

I opskriftens “I øvrigt”-felt har jeg lavet forskellige forslag til lækre variationer af bagt grød. Derudover er der en lille bonus-“opskrift” (den er så lille, at det næsten er overkill at kalde den en opskrift) på nogle lækre karamelliserede valnødder, man kan komme på grøden inden bagning.

Ekstra luksustopping?

Prøv min nemme saltkaramel ~ holy moley den er go’! Og min bønnenutella er også rigtig god.

 

Bagt grød (uden æg) ~ basisopskrift + variationer
 
Brug en lille bageform (fx en minispringform) med en diameter på 12 cm.

Se forslag til variationer af denne bagte grød i opskriftens "I øvrigt"-felt.
Mængde: 1 person
Ingredienser
  • 1 dl grovvalsede havregryn
  • 1 spsk chiafrø
  • ¼ tsk knust havsalt
  • ½ tsk vanillesukker
  • ¼ tsk bagepulver
  • 1 tsk agavesirup, dadelsirup eller sukkererstatning svarende til denne mængde
  • ¼ meget moden banan, moset
  • 1½ dl mælk efter ønske (plante- eller komælk, jeg bruger havremælk eller neutral soyamælk)
Tilbehør
  • Vanilleyoghurt
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  2. Bland grundigt i en lille skål alle ingredienserne.
  3. Beklæd en lille ovnfast form (Ø12 cm) med bagepapir og fordel blandingen heri.
  4. Drys nødder på.
  5. Bag grøden 25-30 minutter, til den er fast men ikke tør.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Version med æble, blåbær, kanel og mandler ~ bloggens klassiker
Basisopskriften og:
1/4 tsk kanel
1/4 dl mandler, grofthakkede
1/4 æble med skræl i tynde tern
1/2 dl blåbær, frosne eller friske
Topping: Grofthakkede mandler og græskarkerner

Version med bær ~ altid populær
Basisopskriften og:
1 dl frosne eller friske ribs/solbær/hindbær/brombær/lignende (ikke jordbær)
1/4 tsk kardemomme
Topping: Grofthakkede mandler
(Prøv fx en version med ribs og solbær toppet med nedenstående karamelliserede nødder!)

Version a la gulerodskage ~ kage til morgenmad, ja tak
Basisopskriften og:
40 g groftrevet gulerod
1 strøget tsk kanel
1/4 tsk stødt nellike
1/4 tsk stødt ingefær
Topping: Grofthakkede hasselnødder eller karamelliserede valnødder (se længere nede i dette felt)

Version med rabarber ~ forårsfavoritten
Basisopskriften og:
50 g rabarber i ret tynde skiver
Yderligere ½ tsk vanillesukker
Topping: Grofthakkede mandler eller hasselnødder eller karamelliserede valnødder (se længere nede i dette felt)

Version med kompot/frugtgrød ~ bare hyggelig
4 gode tsk kompot eller frugtgrød, fx rabarberkompot, pære- eller æblegrød, evt. tilføjet ¼ -1/2 tsk stødt ingefær - lægges forsigtigt ned i grøden forskellige steder, skal ikke røres ud (se billede længere nede i indlægget)
Topping: Grofthakkede nødder af ønsket type

Peanutbutter & jelly-topping ~ altid, altid lækkert
Denne topping bruges på bagt grød lavet som basisopskrift:
1½ dl frosne hindbær optøes (fx kort i mikroovn eller i gryde), der må stadig gerne være synlige bær.
Peanutbutter i ønsket mængde
Hindbær og peanutbutter kommes på grøden (skal ikke blandes)

Karamelliserede valnødder til topping ~ crunchy og søde
I stedet for at drysse med nødder på toppen kan man erstatte med disse karamelliserede valnødder, som kommes oven på grøden inden bagning:
15 g valnødder
1 tsk sirup, jeg bruger zero salted caramel topping fra Bodylab men man kan bruge en hvilken som helst sirup, fx agave eller den helt almindelige fra Dansukker.
Bland toppingen sammen og fordel den på grøden og bag herefter grøden.

 

Bagt grød med hindbær:

Bagt grød (uden æg)

 

Bagt grød med æble, blåbær, kanel og mandler:

Bagt grød (uden æg)

 

Bagt grød a la gulerodskage:

Bagt grød (uden æg)

 

Bagt grød med rabarber:

Bagt grød (uden æg)

 

Bagt grød med æblegrød:

Bagt grød

 

Det er disse små springforme, jeg bruger. De har en diameter på 12 cm og er helt perfekte at portionsbage grød i. Disse har jeg købt i Søstrene Grene for længe siden, men jeg har også set dem i fx Kop & Kande:

Bagt grød (uden æg)