Rabarbersæsonen er over os, og det er så dejligt, for jeg elsker rabarber. I kage, som grød, kompot og marmelade, som topping og hvor man nu ellers kan bruge dem.

I denne kompot får rabarberne godt selskab af chiafrø, vanille og mandler. Den kombination giver en dejlig, frisk kompot med sødme fra vanillen, crunch fra mandlerne og tekstur og gelering fra chiafrøene. Samtidig giver både mandlerne og chiafrøene god næring i form af blandt andet omega 3, protein og de gode fedtkilder.

Rabarber er jo et syrligt beskendtskab, som skal sødes for at blive en behagelig oplevelse. Sødningen i denne opskrift lyder måske af meget, men fordi rabarberne er så syrlige, som de er, giver denne mængde sødning en afrundet og stadig frisk kompot. Men det er tilladt af prøve sig frem med både mindre og mere sødning, for smag og behag er jo en højst individuel sag.

 

Rabarberkompot med chia, vanille & mandler

 

1 glas

 

250 g rabarber (renset vægt)

1/2 dl vand

1 1/2 tsk vanille

Sødning svarende til 5 spsk sukker (start med mindre og smag til)

15 g mandler, skåret i splitter (dvs. på den lange led)

2 spsk chiafrø

 

Rabarberne renses og skæres i mindre stykker.

Rabarber, vand og vanille småkoger under låg og med omrøring ind i mellem, indtil rabarberne er kogt til ønsket konsistens. Dette tager ca. 15-20 minutter.

Tag gryden fra varmen og afkøl kompotten.

Når kompotten er helt afkølet tilsættes sødning*, mandler og chiafrø, og der omrøres grundigt.

Hæld kompotten på et skoldet syltetøjsglas og opbevar dette på køl.

 

God fornøjelse!

 

* Bruges almindeligt sukker tilsættes dette under kogning, men nogle sødemidler kan miste effekten ved opvarmning/kogning.