Jeg er vild med pizza. Alt mulig slags pizza. Helt basic pizza margherita. Pizza med masser af grøntsager på. Kartoffelpizza. Min egen Pizza Nadia. Pizza med skøn, grov bund og nem, hjemmelavet pizzasauce. Og nu denne nye yndlingsversion: Pizza med aubergine.
Umamibombepizza
Denne pizza er smagsmæssigt yderst tilfredsstillende, da der er rigtig meget umami til stede på pizzaen: Der er ost (som er fermenteret), der er champignon, der er lidt olivenolie, og så er der godt stegt aubergine (=de mørke steder giver dyb smag).
Ingen pizza uden fuldkornsbund
I hvert fald ikke her på kanalen. Så bunden på denne pizza er selvfølgelig bagt med fuldkornsmel, og det bliver den så sandelig ikke ringere af, skulle jeg hilse at sige! Dejligt nem at gå til den er den også. Fordi livet er for kort til besværlig mad, ik.
Såh…
… Den perfekte pizza? Jeg siger ja! Prøv selv og se, om du årlige så vil med denne pizza som mig.
- 20 g gær
- 3½ dl vand
- 2 spsk olivenolie
- 200 g fuldkornsmel, fx graham, fuldkornsspelt eller hvid hvede
- Ca. 325-350 g hvedemel
- ½ spsk knust havsalt
- Pizzasauce
- 2 auberginer
- 1 bakke (=200 g) brune champignon
- 2 små/medium løg
- Revet ost, fx gouda
- Evt. 125 g frisk mozzarella
- Tørret oregano
- Gæren opløses i vandet.
- Herefter tilsættes de øvrige ingredienser - start med kun 315 g hvedemel og tilsæt efterfølgende efter behov - og dejen æltes (med røremaskine, håndmixer eller hænderne) til en glat og smidig dej.
- Dejen hæver 1 time.
- Imens laves fyldet:
- Skær auberginerne på langs i skiver på ca. ½ cm tykkelse.
- Ordn og skyl champignonerne og halver dem.
- Løgene pilles og skæres i mellemfine strimler.
- Steg aubergineskiverne i lidt olivenolie på en meget varm pande. Auberginerne er færdige, når de er møre og gerne har lidt semi-brændte steder.
- Steg champignongerne hårdt (hvis de sætter sig lidt fast på panden, kan en smule vand tilføjes), så de smider evt. væde samt får lidt stegefarve.
- Steg løgstrimlerne bløde ved lidt lavere varme i lidt olivenolie, de skal ikke tage farve.
- Tænd ovnen på 275 grader varmluft eller tænd grillen. Ilæg pizzabagesten i ovn/på grill på dette tidspunkt (pizzasten skal bruges på grill, men kan undværes i ovn), så stenen kan blive helt gennemvarm. Bruges ikke pizzasten sættes en bageplade i ovnen samtidig med optænding af ovnen, så bagepladen opvarmes.
- Del dejen i to stykker, og rul disse ud så tyndt som muligt og så de passer i størrelse til den eventuelle pizzabagesten.
- Pizzabundene lægges på hver deres stykke bagepapir (også hvis pizzaerne skal bages på grill), tomatsauce samt topping kommes på (vigtigt at dette ikke er i for tykt et lag, da pizzabunden så kan have svært ved at gennembage) - hopping kommes på i denne rækkefølge: Pizzasauce - ost - aubergine - champignon - løg - lidt tørret oregano.
- Pizzaerne bages en ad gangen i ca. 12 minutter (nogenlunde samme tid på grill), og de er færdige, når både skorpe og bund har fået farve og er sprød, når man banker på dem. Det gør ikke noget, hvis pizzaerne har nogle mørke pletter/områder.
- Flyt pizzaerne over på en bagerist, så de ikke står og laver kondens og dermed bliver bløde på bagepapiret eller en skærebræt.
- Nyd pizzaerne direkte fra grill/ovn.
- Rigtig god fornøjelse.