Vafler er noget, vi laver alt for sjældent her hjemme, og det er faktisk synd. For det er nemt at bage vafler, og vafler behøver ikke kun høre det søde køkken til ~ selvom en vaffel toppet med syltetøj og flødeskum jo altid smager dejligt. Vafler kan dog også sagtens have en plads i det salte køkken. I så fald kan de toppes med alt, hjertet kan begære, fx. frisk spinat eller rucola, finsnittet kål, rødløg eller forårsløg, radiser, revet squash eller gulerod, syltede agurker, avocado, spirer samt smørelse som fx rødbedehummus eller karryhummus.
Denne opskrift på vafler er en grundopskrift og kan bruges som den er til madvafler. Vil man bruge den til dessertvafler, kan man, hvis man ønsker det, tilføjes sukker i dejen (angivet i opskriften).
Jeg bager enten vafler i et traditionelt vaffeljern, hvor man får de fineste hjertevafler, eller jeg bruger mit Tefal Snack Collection, hvor man kan blandt andet kan bage vafler i belgisk vaffel-form.
- 2¼ dl fuldkornsmel (gerne hvid hvede eller fuldkornsspelt)
- 2¼ dl hvedemel
- 3 gode tsk bagepulver
- For søde vafler: 25 g sukker
- ½ tsk salt
- 4½ dl mælk af ønsket type (plante- eller komælk)
- 25 g smeltet (plante)smør eller neutral olie
- Smeltet (plante)smør eller olie til at pensle vaffeljernet med
- De tørre ingredienser røres sammen.
- De våde ingredienser blandes og kommes lidt ad gangen op i de tørre ingredienser under piskning (gerne med håndmixer). Pisk til dejen er glat og helt uden klumper.
- Dejen hviler en halv times tid (dette er vigtigt for at dejen sætter sig).
- Bag vaflerne i et vaffeljern. Pensl vaffeljernet med en smule smør/olie mellem hver vaffel.