Man kan somme tider spontant få lyst til sådan nogle helt bløde gulerodsboller med solsikkekerner, som i stil minder om fødselsdagsboller. Det skete i hvert fald for yngstedatter forleden, hvor hun fik en pludselig trang:
Yngstedatter: “Mor, jeg kunne godt tænke mig dine fødselsdagsboller snart…”
Mig: “Dem vil jeg da gerne bage.”
Yngstedatter: “Uh! Kan du så lave dem med revet gulerod i? Og solsikkekerner?”
Hvad barnet ønsker skal hun få ~ plus jeg havde en god undskyldning for at bage.
Gulerodsboller hitter
Disse grove gulerodsboller med solsikkekerner udmærker sig på op til flere punkter.
De er fx…
… lækkert bløde
… hurtige at lave (de skal nemlig kun hæve en enkelt gang og kun i 40 minutter)
… skønne i smagen
… grove selvom det hverken kan ses eller mærkes (jvf. første punkt herover) – dette takket være hvid hvede mel som er et fuldkornsmel, der er så lyst, at man kan bage både grov- og fuldkornsbrød til selv de allermest fuldkornsforskrækkede.
Flere gulerodsboller?
Så se mine bløde, grove gulerodsboller bagt i fad, de er også toplækre.
- 50 g gær
- 2 dl mælk
- 70 g smeltet smør
- 175 g hvid hvede mel (det er et fuldkornsmel)
- Ca. 300 g hvedemel
- 100 g skrællet, groftrevet gulerod
- 75 g solsikkekerner
- 1 tsk havsalt
- 3 spsk sukker
- Pensling: Sammenpisket æg eller mælk eller neutral soyamælk (æg giver blankt, gyldent udseende, mælk/soyamælk giver mat, gyldent udseende)
- Solsikkekerner til drys
- Gæren udrøres i lidt af mælken.
- Resten af mælken og det smeltede smør tilsættes, og blandingen røres sammen.
- De øvrige ingredienser tilsættes, og dejen røres/æltes grundigt sammen. Obs: Dejen må endelig ikke blive for tør, hellere en anelse til den fugtige/en anelse klistrede side. Dog er det vigtigt, at dejen kan holde formen (=ikke flader ud).
- Bollerne rulles til kugler og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Fugt et viskestykke og læg dette over bollerne.
- Bollerne hæver 40 minutter.
- Pensl bollerne med æg eller mælk eller neutral soyamælk og drys med solsikkekerner.
- Bollerne sættes ind i en kold ovn på midterste ribbe. Tænd ovnen på 190 grader almindelig ovnvarme.
- Bag bollerne ca. 17-18 minutter, til de er fint gyldne.
Bollerne holder sig bløde nogle dage i plastikpose. De er også gode efter en tur på brødrister.