Grove gulerodsboller med solsikkekerner

Man kan somme tider spontant få lyst til sådan nogle helt bløde gulerodsboller med solsikkekerner, som i stil minder om fødselsdagsboller. Det skete i hvert fald for yngstedatter forleden, hvor hun fik en pludselig trang:

Yngstedatter: “Mor, jeg kunne godt tænke mig dine fødselsdagsboller snart…”

Mig: “Dem vil jeg da gerne bage.”

Yngstedatter: “Uh! Kan du så lave dem med revet gulerod i? Og solsikkekerner?”

Hvad barnet ønsker skal hun få ~ plus jeg havde en god undskyldning for at bage.

Gulerodsboller hitter

Disse grove gulerodsboller med solsikkekerner udmærker sig på op til flere punkter.

De er fx…

… lækkert bløde

… hurtige at lave (de skal nemlig kun hæve en enkelt gang og kun i 40 minutter)

… skønne i smagen

… grove  selvom det hverken kan ses eller mærkes (jvf. første punkt herover) – dette takket være hvid hvede mel som er et fuldkornsmel, der er så lyst, at man kan bage både grov- og fuldkornsbrød til selv de allermest fuldkornsforskrækkede.

Grove gulerodsboller med solsikkekerner

Flere gulerodsboller?

Så se mine bløde, grove gulerodsboller bagt i fad, de er også toplækre.

 

Grove gulerodsboller med solsikkekerner
 
Mængde: 16 boller
Ingredienser
  • 50 g gær
  • 2 dl mælk
  • 70 g smeltet smør
  • 175 g hvid hvede mel (det er et fuldkornsmel)
  • Ca. 300 g hvedemel
  • 100 g skrællet, groftrevet gulerod
  • 75 g solsikkekerner
  • 1 tsk havsalt
  • 3 spsk sukker
  • Pensling: Sammenpisket æg eller mælk eller neutral soyamælk (æg giver blankt, gyldent udseende, mælk/soyamælk giver mat, gyldent udseende)
  • Solsikkekerner til drys
Fremgangsmåde
  1. Gæren udrøres i lidt af mælken.
  2. Resten af mælken og det smeltede smør tilsættes, og blandingen røres sammen.
  3. De øvrige ingredienser tilsættes, og dejen røres/æltes grundigt sammen. Obs: Dejen må endelig ikke blive for tør, hellere en anelse til den fugtige/en anelse klistrede side. Dog er det vigtigt, at dejen kan holde formen (=ikke flader ud).
  4. Bollerne rulles til kugler og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir.
  5. Fugt et viskestykke og læg dette over bollerne.
  6. Bollerne hæver 40 minutter.
  7. Pensl bollerne med æg eller mælk eller neutral soyamælk og drys med solsikkekerner.
  8. Bollerne sættes ind i en kold ovn på midterste ribbe. Tænd ovnen på 190 grader almindelig ovnvarme.
  9. Bag bollerne ca. 17-18 minutter, til de er fint gyldne.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Kom bollerne i en pose, når de er kølet af og opbevar dem der indtil servering, herved opnås det allerblødeste resultat.
Bollerne holder sig bløde nogle dage i plastikpose. De er også gode efter en tur på brødrister.

 

Grove gulerodsboller med solsikkekerner