Grove bagels

Jeg har meget længe gerne ville bage bagels, men jeg forestillede mig, at det var både svært og besværligt. Alt det der med både kogning og bagning. Men da jeg så endelig tog mig sammen, skulle det vise sig at være både nemt og hyggeligt ~ og hjemmebagte bagels er bare de bedste bagels.

Grove bagels

Nemme, lækre og selvfølgelig grove bagels

Hos mig er brød stort set altid enten groft eller fuldkorn (læs her hvis du er i tvivl om forskellen på groft brød og fuldkornsbrød), og her byder jeg altså på grove bagels. Bagelsene er lyse, men indeholder farvemæssigt snyde-fuldkorn i form af dels havregryn og dels hvid hvede mel. Hvid hvede er det lyseste fuldkornsmel, der findes, og det er smart at bruge det, hvis man gerne vil bare grov eller fuldkornsbrød til fuldkornsforskrækkede mennesker.

Grove bagels

Lidt arbejdskrævende men ikke svære bagels

Normalt går jeg ind for alt det mad, der kan laves nemt og hurtigt. Men somme tider er indsatsen det værd. Og bager man fx bagels, kan man jo have dem i fryseren til en anden god gang. Så er arbejdet gjort for et stykke tid. Måske man endda bagte dobbelt portion, når nu man var i gang.

Jeg troede, jeg kunne springe koge-delen over i bagels-bagnings-processen, og det kan man da også godt, men det bliver simpelthen ikke rigtige bagels så. Og ved du hvad? Kogningen er det, der dels holder bagelsene i facon, når de bages i ovnen (= at hullet i midten ikke “forsvinder”) og som giver bagelsene det karakteristiske lidt seje ydre.

Grove bagel

Én dej, flere varianter af bagels

Som opskriften er angivet, giver det nogle skønne all round bagels til fx madpakke og morgenmad. De er gode med fx ost eller marmelade, og de er gode som (åbne eller lukkede) sandwich med dit yndlingsfyld i.

Men lad mig lige byde på et par andre variationer over den samme dej:

Den grønne med frisk spinat

Den søde med kanel og tranebær

Den salte med soltørret tomat og oliven

Se i opskriftens “I øvrigt”-felt for at finde vejledningen til også disse to lækre bagelsvarianter.

Nysgerrig på flere lækre brød til morgenmad og frokost?

Så se fx mine Grove kerneboller med æble eller mine Bønnebrød med graham og gulerødder.

Grove bagels

 

Grove bagels
 
Mængde: 10 (+1) bagels
Ingredienser
  • 35 g gær
  • 5½ dl lunt vand
  • 10 g neutral olie
  • 125 g grovvalsede havregryn
  • 190 g hvid hvede mel (dette er et fuldkornsmel)
  • Ca. 460 g hvedemel
  • 10 g groft salt
  • 10 g sukker
  • 20 g solsikkekerner
  • 20 g hørfrø
  • Æg til pensling
  • Drys, fx. sesamfrø (alm. eller sorte), nigellafrø, solsikkekerner, hørfrø, grove havregryn, ost, havsalt, tørrede krydderurter osv.
Fremgangsmåde
  1. Udrør gæren i lidt af vandet.
  2. Tilsæt resten af vandet samt de øvrige ingredienser.
  3. Rør/ælt dejen grundigt sammen.
  4. Tildæk skålen med et klæde og lad dejen hæve 40 minutter i stuetemperatur.
  5. Mens dejen hæver sættes en stor gryde med vand til at koge op. Der skal være masser af vand men også plads til, at der kommer bagels i vandet, og at disse bagels skal have plads til at kunne vendes.
  6. Efter hævning:
  7. Tænd ovnen på 210 grader almindelig ovnvarme.
  8. Beklæd en bageplade med bagepapir (bagelsene kan være på én plade).
  9. Stil en bagerist klar.
  10. Vandet bringes i kog og skrues ned på mellemhøj varme (hos mig er det trin 7 ud af 9), så det står og småkoger.
  11. Dejen tages ud af skålen, vejes og deles i 10 lige store stykker.
  12. Tril hvert dejstykke til en kugle, som trykkes ud til en diameter på 10 cm. Stik hul med en rund genstand på 3-3½ cm i diameter (jeg brugte en sprøjtetylle). Hullet bliver lidt mindre under kogning. Den dej der bliver til overs, når hullerne stikkes ud, passer til en hel bagel (derfor hedder mængdeangivelsen 10+1 bagels).

  13. Kom bagelsene i vandet. Vandet skal koge lystigt men ikke bulderkoge. Du kan have så mange bagels ad gange i gryden, som din gryde kan rumme, men sørg for, der er plads til at vende bagelsen.

  14. Bagelsene koger først 1½ minut, herefter vendes de og koger 1½ minut mere. Herefter tages de op af vandet og lægges til afdrypning på bageristen.

  15. Når alle bagelsene er kogt og afdryppet, sættes de på bagepladen, pensles og drysses.
  16. Bagelsene bages ca. 25-30 minutter, til de er flot gyldne.
  17. Lad bagelsene afkøle på bagerist.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Varianter over ovenstående dej:

Den grønne med frisk spinat: Tilsæt til dejen 75 g skyllet, tørret og finthakket frisk spinat, drys med masser af sesamfrø.

Den søde med kanel og tranebær: Tilsæt til dejen 20 g kanel og 100 g tørrede tranebær og yderligere 25 g sukker (= 35 g sukker i alt).Drys ikke med noget.

Den salte med soltørret tomat og oliven: Tilsæt til dejen 50 g hakket soltørret tomat og 50 g hakkede sorte oliven

Bagels opbevares i plastpose eller lukket bøtte.
Bagels er fryseegnede.
Skal bagelsene bruges til madpakke, er det lækkert at lune dem i ovnen ved 225 grader varmluft, til de har fået lidt overflade (ca. 3-4 minutter) og afkøle inden maden smøres. Det giver god skorpe, når maden skal nydes.

 

Grove bagels