Traditionelt laves hummus af kikærter. Det betyder, at nogle helt principielt vil mene, man ikke bør kalde denne lille sag for butterbeanhummus. Men det gør jeg nu altså alligevel. Fordi selvom den ikke indeholder kikærter, så ved vi alle bedst, hvad der nogenlunde tales om, når jeg skriver “butterbeanhummus”, fordi:
~ dels kender vi hummus og ved, hvad det er og har dermed en idé om, hvad der er gang i her
og
~ dels forstår vi, at det ikke er en traditionel hummus, fordi den er lavet af butterbeans.
Så derfor er jeg så rebelsk at kalde denne sag for butterbeanhummus. Så modig er jeg!
Hvorfor lave en hummus af butterbeans, når den egentlig skal laves af kikærter?
Jo, altså, nu siger jeg lige noget, ik:
Jeg kan ofte bedre lide bønner end kikærter.
Det er måske nok lidt vegetar-madblogger-tabu, men sådan har jeg det. Ikke altid, men somme tider. Det kommer ofte an på, hvad kikærterne indgår i. Jeg synes bønnerne har en blødere, mere neutral smag, hvilket jeg godt kan lide, hvorimod kikærter kan være mere… karakteristiske i smagen. Ikke at det er dårligt, slet ikke! Det er bare to forskellige ting. Smag og behag, ik.
Og hummus lavet på butterbeans er så let og fløjlsblød at de små, nuttede hummus-engle synger. Schy… kan du høre det?
“Hvor tahinen??” spørger du måske
Ja, der er altså ikke tahin i mine opskrifter på hummus, men du er velkommen til at tilføje tahin efter smag. Opskrifter er skab for at blive justeret til ens egen smag.
Den helt traditionelle hummus
Selvfølgelig har jeg også en opskrift på en traditionel hummus er på bloggen ~ endda en creeemet en af slagsen, og op til flere varianter over hummus-temaet. Gå du bare i hummus-gang 😀
- 1 dåse butterbeans (=240 g kogte butterbeans)
- 1 fed hvidløg
- ½ tsk salt
- 1½ spsk citronsaft
- Knap ½ dl koldt vand
- Evt. 1 spsk olivenolie (kan sagtens undlades)
- Skyl og dræn bønnerne grundigt.
- Kom alle ingredienser i en blender og kør til hummusen har helt cremet konsistens.
- Sag til med salt og citron samt juster evt. konsistensen med en smule koldt vand, hvis dette ønskes.
- Afkøles inden servering.
- Opbevares i lukket beholder i køleskab i ca. 5 dage.