Bechamelsauce x 2

Bedst kendt er den fra lasagne: Den hvide sauce, bechamelsaucen. Her er opskrifter på bechamel x 2. Det betyder, at du her får to forskellige opskrifter på den anvendelige bechamelsauce.

Men hvad er en bechamelsauce egentlig helt præcist?

Bechamelsauce er en lys sauce, der er smagt til med muskatnød. Der kan være ost i en bechamelsauce, men så hedder det vist i princippet en mornaysauce (det har jeg i hvert fald fået at vide af en klog italiener). Helt klassisk er bechamelsauce en opbagt sauce, dvs. at den laves af smør, hvedemel og mælk.

Men hvad er det så med to versioner her i indlægget?

Jeg har to versioner af bechamelsauce, jeg svinger lidt mellem:

En klassisk opbagt bechamelsauce

En jævnet bechamelsauce

Hvornår bruges hvilken version?

Når du har lyst. I lasagne er det – i min optik – ikke så vigtigt, om det er den ene eller den anden version. I fx mac’n’cheese er den opbagte version bedst. Man kan også sagtens bruge begge versioner som base for fx persillesauce, men jeg synes, den opbagte er bedst, når den skal bruges som sauce. Den opbagte er mere cremet i konsistensen, hvor den jævnede kan blive lidt… blævret-ish brugt som sauce.

 

Her er den klassiske, opbagte version af bechamelsauce:

Hvid sauce a la bechamel - klassisk opbagt version
 
Mængde: ca. 7 dl bechamelsauce, passer fx til en lasagne til 4 personer
Det skal du bruge
  • 85 g smør
  • 85 g hvedemel
  • 7 dl mælk
  • ¾ tsk muskatnødpulver
  • 1 tsk salt
Sådan gør du
  1. Smelt smørret i en lille gryde ved lidt over middel varme (hos mig er det trin 6 ud af 9).
  2. Når smørret er smeltet, trækkes gryden væk fra pladen og halvdelen af melet tilsættes. Pisk med piskeris til smørrret har opsuget melet.
  3. Tilsæt den resterende mængde mel og pisk til al melet er samlet sig - det vil være klumpet, men bare rolig.
  4. Træk gryden tilbage på kogepladen og tilsæt 1 dl af mælken. Pisk MEGET GRUNDIGT så der ingen klumper er i væsken. Når væsken er klumpfri, tilsættes den øvrige mængde mælk samt muskatnødpulver og salt, og saucen varmes op under jævnlig piskning.
  5. Når saucen koger (ikke bulderkoger, bare gode, stabile bobler), skal den koge sådan og med omrøring i 3 minutter, så melet koges ordentlig ud og saucen dermed er jævnligt grundigt.
  6. Herefter kan bechamelsaucen bruges til det ønskede formål.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Der bruges 12½ g smør pr. dl. mælk - med denne viden er det nemt at justere opskriften op eller ned efter behov

 

Og her er den jævnede version af bechamelsauce:

Hvid sauce a la bechamel - jævnet version
 
Mængde: ca. 7 dl bechamelsauce, passer fx til en lasagne til 4 personer
Det skal du bruge
  • 7 dl mælk
  • 50 g majsstivelse
  • ¾ tsk muskatnødpulver
  • 1 tsk salt
Sådan gør du
  1. Majsstivelse og 1 dl af mælken kommes i en lille gryde og røres grundigt sammen med et piskeris.
  2. Tilsæt den øvrige mængde mælk, muskatnødpulver og salt, og tænd kogepladen på lidt over middelvarme (hos mig er det trin 6 ud af 9), og saucen varmes op under jævnlig piskning.
  3. Når saucen koger (ikke bulderkoger, bare gode, stabile bobler), skal den koge sådan og med omrøring i 3 minutter, så melet koges ordentlig ud, og saucen dermed er jævnligt grundigt.
  4. Herefter kan bechamelsaucen bruges til det ønskede formål.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Der bruges 7 g majsstivelse pr. dl. mælk - med denne viden er det nemt at justere opskriften op eller ned efter behov

Bechamel x 2