Det hele startede med, at jeg for nylig læste om et særligt krydderi i en kogebog: Syvkrydderi*. Det havde jeg aldrig hørt om før. Eller faktisk begyndte det måske i virkeligheden allerede for nogle år siden, da nogen i et tv program lavede en bulgursalat med tørrede frugter og nødder. Nåmen, i hvert fald stod jeg i den lokale etniske købmand i sidste uge og fik øje på det dér syvkrydderi. Og straks begyndte mine tanker at brygge. De gik tilbage til tv programmet. De gik til farver, dufte og smage. Og mine tanker endte med at folde sig ud som denne smagfulde salat med gurkemejebulgur, duft af min etniske grønthandlers forretning og smagen af arabiske lande. Eller – det der sidste med smagen véd jeg rent faktisk ikke, for jeg har ikke været i nogen arabiske lande, men jeg forestiller mig, at arabisk mad blandt andet smager som denne salat.

Salaten har bid, masser af smagsnuancer og krydderier men ikke så meget vindstyrke. Er man til mere stærk mad, end jeg er, er jeg slet ikke i tvivl om, at enten frisk rød chili eller tørrede chiliflager vil gøre sig godt i denne salat.

*7 krydderiblanding består altid af mindst 7 krydderier, og ofte flere. Selvom den varierer fra husmor til husmor, bruges den i mange arabiske retter. Krydderierne er ofte fx. sort peber, spidskommen, kardemomme, koriander, nelliker, laurbærblade, kanel, ingefær og allehånde.

 

Arabisk bulgursalat med kikærter
 
Mængde: 4 personer som hovedret
Ingredienser
  • 2 dl grov bulgur (gerne fuldkorn) + 4 dl vand + 1 tsk gurkemeje +1 tsk salt
  • 1 ds kikærter
  • 100 g tørrede dadler (ikke de bløde i papæske)
  • ½ fed hvidløg
  • ½ rødløg
  • En stor håndfuld frisk mynte
  • En stor håndfuld persille (krus eller bredbladet)
  • 250 g blomkål
  • 100 g squash
  • 50 g sushiingefær (ikke syltet ingefær da det er sødt, sushiingefær er sursyltet)
  • 2 spsk olivenolie
  • 3 tsk syvkrydderi* (kan købes hos etniske grønthandlere)
  • ½ tsk kanel
  • ½ tsk salt
  • ¼ tsk groft peber
  • 1 spsk agavesirup/akaciehonning
  • Evt. chili hvis dette ønskes
  • Topping: Saltmandler

Fremgangsmåde
  1. Kog bulgur, gurkemeje, salt og vand i 20 minutter. Hæld derefter al vandet fra.
  2. Skyl kikærterne grundigt og dræn dem.
  3. Skær tørrede dadler i ikke for små stykker.
  4. Riv hvidløget helt fint på et rivejern.
  5. Skær rødløget i tynde strimler.
  6. Skær mynte og persille halvgroft.
  7. Skær blomkål i ikke alt for små stykker.
  8. Halver squashen på langs, befri med en theske squashen for kernedelen i midten og skær squashen i tynde halv-mønter.
  9. Finthak sushiingefær.
  10. Alle salatens elementer blandes grundigt sammen, og salaten må gerne trække nogle timer inden servering.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*7 krydderiblanding består altid af mindst 7 krydderier, og ofte flere. Selvom den varierer fra husmor til husmor, bruges den i mange arabiske retter. Krydderierne er ofte fx. sort peber, spidskommen, kardemomme, koriander, nelliker, laurbærblade, kanel, ingefær og allehånde.