Brunsviger – eller som kælenavn: Brunner – har sin oprindelse på Fyn, hvor den vel nærmest er nationalkage. Der findes flere måder at servere brunsviger på, fx at komme creme eller flødeskum på, men dét er virkelig ulovligheder i min optik. Det eneste, man eventuelt kan toppe en brunsviger med, er slik. Og kun til fødselsdag. Blev der sagt.
Brunsviger ifølge mig
Denne lidt atypiske kage – atypisk da den er lavet af gærdej – skal være helt enkel: En blød gærdejsbund med sød, snasket farintopping. Bum. Nichts weiter.
Min brunsviger indeholder en smule fuldkornsmel i form af hvid hvede, som er det lyseste fuldkornsmel, der findes. Kagen bliver på ingen mål tung af fuldkornsmelet, for som altid vægter smag og konsistens højest hos mig. Men det gør da heller ikke noget, at kagen er bare lidt til den “sundere” side, synes jeg.
Desuden er kagen æg-fri og reduceret en smule i forhold til sukker og smør end end traditionel brunner. Men det gør den altså ikke mindre lækker! Prøv selv!
- 2 dl mælk
- 25 g gær
- 40 g smør
- 35 g sukker
- 1 tsk kardemomme
- 70 g hvid hvede mel (det er et lyst fuldkornsmel)
- 250 g hvedemel
- ¼ tsk salt
- 100 g smør
- 100 g brun farin
- 2 spsk sirup
- Evt. lidt brun farin til at drysse på kagen efter bagning
- Smelt smørret.
- Udrør gæren i mælken.
- Tilsæt det smeltede smør i mælk-gærblandingen (pas på at smørret ikke er meget varmt).
- Tilsæt de øvrige ingredienser - hold lidt af hvedemelet tilbage og tilsæt det efter behov - og rør dejen godt sammen på røresmaskine eller med håndmixer med dejkroge. Dejen skal være blød, elastisk og lige på kanten til klistrende.
- Drys en smule mel på køkkenbordet og rul dejen ud herpå, så den passer i en bageform str. 25 x 37 cm. Sørg for at dejen så vidt muligt har samme tykkelse over det hele.
- Beklæd bageformen (25 x 37 cm) med bagepapir og kom dejen heri.
- Læg et viskestykke over formen, og lad dejen hvile 45 minutter.
- Smør, farin og sirup smeltes sammen ved medium varme i en lille gryde. Omrør grundigt, så smørret blandes helt med farinen.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme.
- Når dejen har hvilet 45 minutter og ovnen er opvarmet, laves fordybninger (gerne mange) i dejen med let vandfugtede fingre (vandet på fingrene modvirker klistring)
- Fordel farinblandingen over dejen.
- Bag brunsvigeren i 15 minutter (de 15 minutter passer).
- Drys evt. med lidt brun farin efter bagning, det giver lidt knas.