Brownie uden æg

Den her opskrift på en lækker brownie uden æg har voldt mig lidt udfordringer. Ikke til at begynde med, da sad den ret hurtigt i skabet, men så kom jeg til at glemme, hvor jeg havde lagt opskriften. Og så måtte jeg starte helt forfra. Men nu er den her: En smækker, lækker, saftig brownie med let seje kanter og masser af chokoladesmag.

Brownie uden æg

Kakao eller ikke kakao i en brownie?

Jeg siger “ikke”. I min verden er der kakao i en chokoladekage, og chokolade i en brownie. Om man så bruger almindelig mørk chokolade, fx en smeltechokolade, eller man går med en chokolade med 70-72% kakaoindhold, afhænger lidt af, hvad man gerne vil med sin brownie. En brownie lavet med almindelig mørk chokolade er den traditionelle smagsvariant og altid både lækker og populær. En brownie lavet med en chokolade med højere kakaoindhold er mere til de voksne smagsløg, da den er mere intens i smagen.

Brownie uden æg

Hvorfor bage brownie uden æg?

Fordi ikke alle spiser æg af forskellige årsager, og da brownie er en essentiel del af kostpyramiden (jo, den er!), så skal det være muligt for alle at nyde en lækker brownie.

Og det faktum, at der ikke er æg i denne brownie, gør det også supernemt at bage den i vegansk version, da man i så fald blot udskifter smør med Naturli’ Blok og komælk med havremælk. Bum. Ikke så meget pjat, bare go’ kage uanset om den bagt i planteversion eller ikke.

Brownie uden æg

Psst!

Er du glad for lækker kage, hvor der er tænkt over at reducere fedt og sukker UDEN at gå på kompromis med smag og konsistens? Så klik HER og lad dig inspirere til masser af bagelækkerier!

Brownie (uden æg)
 
Mængde: 16 stykker kage
Ingredienser
  • 200 g mørk chokolade, enten alm. mørk chokolade eller 72% (afhængigt af hvor dyb chokoladesmag der ønskes)
  • 100 g smør eller Naturli' Blok
  • 125 g hvedemel
  • 120 g sukker
  • 50 g brun farin
  • 10 g vaniljesukker
  • ¼ tsk knust havsalt
  • 1½ dl mælk (ko- eller havremælk)
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 200 grader alm. ovnvarme (ikke varmluft) og beklæd en bageform (ikke metal) str. 20x20 cm med bagepapir.
  2. Kom mel, sukker, vaniljesukker og havsalt i en skål og pisk det grundigt igennem med et piskeris (dette for at undgå klumper i dejen).
  3. Smelt smørret i en gryde.
  4. Når smørret er smeltet, tilsættes chokoladen, som smeltes i smørret.
  5. Tilsæt til sidst mælken og rør denne grundigt ud i smør-chokoladeblandingen.
  6. Kom halvdelen af chokoladeblandingen fra gryden over i de tørre ingredienser i skålen og vend roligt dejen sammen, så det lige akkurat er samlet. Tilsæt den resterende mængde af chookoladeblandingen, og vend dejen roligt sammen, kun til den lige akkurat er blandet godt.
  7. Kom dejen i den bagepapirsbeklædte form.
  8. Bag brownien 25 minutter.
  9. Lad brownien køle af på bagerist.
  10. Server brownien sammen med fx friske bær eller en hindbæcoulis og evt. en kugle vaniljeis.
Rigtig god fornøjelse.

 

Brownie uden æg

 

Hvis du er interesseret i min originale opskrift, den med æg og riiigeligt sukker (og som selvfølgelig smager skønt), så skal du da ikke snydes:

Brownie (den klassiske)
 
Ingredienser
  • 200 g smør
  • 200 g mørk chokolade (en helt almindelig smeltechokolade)
  • 150 g hvedemel
  • 3 æg
  • 265 g sukker
  • ½ tsk knust havsalt
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen 180 grader varmluft.
  2. Beklæd en bageform (ikke metal) str. 20 x 20 cm.
  3. Chokoladen brækkes i mindre stykker.
  4. Smelt smør og chokolade sammen i en lille gryde.
  5. Pisk mel, æg, sukker og salt til en tyk og cremet masse.
  6. Til den piskede blanding i skålen tilsætte smør-chokoladeblandingen ad et par omgange. Vend dejen grundigt sammen med grydeske.
  7. Kom dejen i den bagepapirsbeklædte form.
  8. Brownien bages 35-40 minutter.
Rigtig god fornøjelse.