Jeg er helt tosset med samosa – du ved, de dér små trekantede brød som er fyldt med lækre sager og gode krydderier. Men. Jeg bliver træt allerede inden, jeg skal i gang med at lave dem, fordi de er – i min optik – både lidt tidskrævende og lidt besværlige, da der både skal laves fyld og dej, og brødene skal fyldes, formes, lukkes og steges. Men så tænkte jeg, at man jo da bare kan lave fyldet om til en slags salat. Resultatet er blevet en skøn og godt krydret kartoffelsalat-agtig ret. Meget nemmere end de brød der, som jeg så bare må købe mig til, når muligheden er der.
Jeg har lavet salaten med kartofler, løg og ærter samt krydderier, som er det traditionelle fyld i samosa, og så har jeg tilføjet kikærter for protein samt frisk spinat, fordi frisk spinat altid er godt, ik?
Jeg serverer salaten med godt brød samt yoghurt naturel til. Yoghurten giver et perfekt modspil til krydderierne.
- 600 g kartofler (kan sagtens være kogt i forvejen)
- 1 dåse kikærter
- 1 løg
- 3 dl ærter (=165 g)
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk stødt ingefær
- ½ tsk gurkemeje
- ½ tsk stødt kanel
- 1 tsk spidskommen
- ¼ tsk tørrede chiliflager
- 1 tsk salt
- ¼ tsk peber
- Saft fra ½ lime
- ½ spsk agavesirup
- 60 frisk spinat
- Yoghurt naturel (jeg bruger ylette, men anything goes) ELLER raita
- Frisk koriander
- Kartoflerne koges i letsaltet vand, til de er møre (de må ikke koge ud). Afkøl og skær i stykker af ønsket størrelse.
- Skyl og afdryp kikærterne grundigt.
- Skræl løget og skær det i halv-grove tern/stykker.
- Afmål alle krydderierne samt salt og peber.
- Opvarm olivenolie i en dyb pande eller i en gryde og steg løg heri til løgene er let bløde.
- Tilsæt de allerede afmålte krydderier og bland rundt.
- Tilsæt ærterne og varm kort igennem.
- Tag panden/gryden væk fra kogepladen, og vend kartofler, kikærter, limesaft og agavesirup grundigt sammen med pandens/grydens indhold.
- Spinaten kan tilsættes, enten mens salaten stadig er lun - herved falder spinaten lidt sammen - eller spinaten kan vendes i lige inden servering, hvis salaten serveres kold - herved forbliver spinaten mere frisk i udseende. Begge dele er fint og smager lige godt, det er kun et spørgsmål om, hvilket udtryk man ønsker på sin salat.
- Salaten kan spises både lun og kold.
Salaten vil være sådan her, hvis spinaten tilsættes, mens kartoflerne stadig er varme/lune:
Salaten vil være sådan her, hvis den er helt kold, inden spinaten tilsættes: