
Instagram er en kilde til evig inspiration, og af en af mine følgere derovre har delt denne opskrift på superlækre og helt simple surdejsboller med mig. Gitte kan ikke huske, hvor opskriften stammer fra – måske fra Meyers, helt sikkert fra Gittes svoger – men uanset hvor opskriften har sin oprindelse, ændrer det ikke på, at de her surdejsboller er utroligt nemme og UTROLIGT lækre.
(Og så har jeg selvfølgelig pillet lidt ved opskriften – jeg ka’ jo ik’ la’ vær’)
To nødvendige ting
Det eneste er, at hvis du skal lave disse helt perfekte surdejsboller (fik jeg sagt PERFEKTE?), skal du bruge en røremaskine og et bagestål. Men har du disse to ting, kan du lave surdejsboller like a pro.

Minimal indsats plus lidt tålmodighed
Sammenrøring af dej og bagning tager ikke lang tid, til gengæld er der masser af tid, hvor dejen passer sig selv i køleskabet og i “opvågningen” herefter, det skal man selvfølgelig huske at sætte tid af til.
Men så:
Helt perfekte surdejsboller.
Psst: Har du ikke en røremaskine, men vil du alligevel gerne bage lækre og nemme surdejsboller, så hopper du lige over til de her Superlækre surdejsboller – de nemme. Og har du brug for hjælp til at komme i gang med selve surdejen, finder du min surdejsguide her.
Vær opmærksom på lang hævetid.
Vær opmærksom på, at det tager tid fra dejen tages ud af køleskab til bollerne bages. Jeg gør gerne det, at jeg bager bollerne dagen i forvejen, de skal nydes til fx morgenmad.
- 300 g bageklar surdej
- 5½ dl lunt vand
- 7 g gær
- 500 g hvedemel
- 125 g tipo 00-mel/pizzamel eller manitobamel
- 60 g fuldkornsspeltmel (eller andet fuldkornsmel)
- 2 tsk sukker
- 2 tsk groft salt
- Surdejen gøres klar til bagning. Når surdejen er klar, kan sammenrøringen af dejen påbegyndes.
- *
- Gæren udrøres i vandet.
- De tre slags mel tilsættes og der røres et par minutter på røremaskine ved lav hastighed til mel og vand har samlet sig.
- Tilsæt surdej og sukker og rør på røremaskine ved lav hastighed et par minutter.
- Salt tilsættes under omrøring.
- Skru helt op på røremaskinens højeste hastighed og rør dejen sammen i ca. 15 minutter.
- Smør en skål eller bøtte med lidt neutral olie. Kom efter sammenrøring dejen heri og luk skålen/bøtten hermetisk.
- Nu kan dejen ENTEN hæve på køkkenbordet til dobbelt størrelse ELLER sættes i køleskab 8-24 timer (jo længere hævetid, jo mere smag, siger de surdejskloge).
- Placer en bagerist på ovnens midterste rille med bagestålet på.
- Placer et ovnfast fad i bunden af ovnen.
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft og lad den varme op mindst 40 minutter inden bollerne sættes ind (for at bagestålet kan blive grundigt gennemvarmt og bage mest effektivt).
- Samtidig med at ovnen tændes, tages bøtten/skålen med dejen ud af køleskabet, låget tages af, og dejen hviler i bøtten/skålen i stuetemperatur, mens ovnen opvarmer.
- Læg et stykke bagepapir klar på bordet.
- Kog lidt vand op (skal bruges til at lave damp i ovnen)
- Når ovnen har opvarmet ca. 30 minutter, drysset bordet med mel, og dejen hældes ud her på.
- Skær 14 boller/stykker ud af dejen og flyt dem over på bagepapiret. Arbejd så lidt som muligt med dejen, dog må dejen meget gerne "puttes lidt ind under sig selv" (dette spænder dejen lidt op og giver lidt højere boller) i bevægelsen, når de flyttes fra bordet og over til bagepapiret. Fugt dejskæreren og fingrene med lidt koldt vand, dette modvirker klistring.
- Bollerne pensles/sprayes IKKE inden bagning.
- Træk herefter bagepapiret med bollerne på over på bagestålet, kom 1 dl kogende vand i det ovnfaste fad i bunden af ovnen og luk hurtigt ovnlågen, så dampen bliver inde i ovnen.
- Bollerne bages i ca. 15 minutter på 250 grader varmluft. Bollerne er færdige, når de har fået masser af farve - vær ikke bange for at de får nogle ret mørke steder, det giver sådan en lækker smag.
- Bollerne afkøles på bagerist.
- Bollerne er fryseegnede.
- Bollerne kan sagtens bages dagen før de skal bruges, opbevares i en plastpose/lukket bøtte i stuetemperatur og så ristes på brødrister (udenpå, ikke indeni!). De bliver SÅ lækre.