Focaccia har mange fordele: Børn er vilde med dem. De er gode i madpakken (focacciaerne, ikke børnene). De kræver ikke meget arbejde i køkkenet. Og de kan fint fryses og tages op til brug efter behov.
Da ældstebarnet var lille, var hun overbevist om, at disse brød hed Fru Katja, så det hedder de faktisk stadig herhjemme. Gode navne skal man ikke sådan gå og lave om på. Og Fru Katja er bare et virkelig godt navn.
Denne opskrift på focaccia har jeg fra min far, som for efterhånden mange år siden bagte disse lækkerheder til os. Jeg har tilpasset opskriften lidt, så der er kommet noget fuldkorn i dejen for at give mere mæthed og god smag, men man kan naturligvis også blot bage focacciaerne på udelukkende hvedemel.
Som regel bager jeg bundene tyndere end på billedet, men det er lidt afhængigt af, hvad vi har lyst til den pågældende dag. Jo tyndere bunde, jo sprødere. Jo tykkere bunde, jo blødere og mere mushy.
De her focaccia smager simpelthen af mere!
Buon appetito, som de siger i Italien.
- 20 g gær
- 3 dl lunkent vand
- 175 g fuldkornsmel
- 300 g hvedemel
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk knust havsalt
- Topping (jeg bruger tomatsauce/ketchup, ost, tørret oregano samt somme tider et lille drys havsalt)
- Gæren udrøres i vandet.
- Fuldkornsmelet, det meste af hvedemelet, olie og salt tilsættes og dejen røres/æltes grundigt sammen. Tilsæt hvedemel efter behov, dejen må ikke klistre men må endelig heller ikke være for tør. Dejen røres/æltes grundigt igennem, til den er smidig og blød.
- Læg et klæde over skålen og lad dejen hæve 1 time.
- Efter hævning tændes ovnen på 225 grader varmluft og to bageplader sættes heri med det samme, så de varmer op sammen med ovnen.
- Læg to stykker bagepapir klar på bordet.
- Drys mel på bordet, læg dejen herpå og del dejen i 8 stykker.
- Rul hvert stykke let til en kugle og tryk/rul denne ud til ca. 10-15* cm (diameter). Bøj evt. kanterne en smule ind over dejen. Focacciaerne må gerne være lidt rustikke.
- Brødene lægges på bagepapir, efterhånden som de er formet.
- Kom tomatsauce/ketchup i et tyndt lag på hver foccacia, drys med ost og oregano og evt. en smule knust havsalt.
- Focacciaerne bages ca. 12 minutter, indtil brødet er fædigbagt og osten smeltet (let gylden nogle steder).
Ø15 cm for tynde foccacia med sprød bund