Jeg elsker brød. ELSKER det, simpelthen. Alt muligt slags brød og helst af den mørke fuldkorns-slags med skøn skorpe. Jeg bager mindst en gang om ugen og gerne til morgenmaden i weekenden. Og denne søndag er ingen undtagelse. I går aftes gjorde jeg dejen klar og satte den til hævning i køleskabet, så der kunne bages boller her til morgen. Det er verdens nemmeste proces, og bollerne kan varieres i det uendelige. Denne gang havde jeg lyst til noget med kardemomme, og dertil passer æble og valnødder bare rigtig godt. Bollerne har den lækreste, brune farve, krummen er let og saftig, smagen er skøn, og der er godt crunch fra valnødderne.

Dette er ubetinget bloggens groveste boller, og jeg er vild med dem. Børnene ved mit bord er… ikke helt samme sted som mig.

Dejen virker fast for en koldhævet dej, men det er meningen, for så får man fine, runde boller.

 

Grove æbleboller med havregryn, kardemomme & valnødder
 
Mængde: 16 boller
Ingredienser
  • 5 dl koldt vand
  • 30 g gær
  • 2 æbler, groftrevet og med skræl
  • 200 g havregryn (gerne grovvalsede, men finvalsede fungerer lige så godt)
  • 300 g fuldkornsspeltmel
  • 200 g hvedemel
  • 80 g grofthakkede valnødder
  • 15 g knust havsalt
  • 2 spsk sukker
  • 1 spsk kardemomme
Fremgangsmåde
  1. Rør gæren ud i lidt af vandet. Når gæren er opløst, tilsættes resten af vandet og det hele røres sammen.
  2. Resten af ingredienserne tilsættes, og det hele røres grundigt sammen med enten håndmixer eller røremaskine.
  3. Skålen tildækkes og stilles i køleskab natten over/ca. 8 timer.
  4. //
  5. Tænd ovnen på 250 grader varmluft og lad ovnen varme helt op, inden bollerne sættes ind.
  6. Beklæd en bageplade med bagepapir.
  7. Tag med let fugtige hænder dejen fra skålen, form hver bolle rund (dejen er klistret, men fugten på hænderne modvirker klistring), og læg bollerne på bagepladen.
  8. Drys bollerne rundhåndet med hvedemel.
  9. Bag bollerne i 10 minutter ved 250 grader varmluft, skru herefter ned til 200 grader varmluft og bag bollerne færdige, det tager ca. 12-15 minutter (bruges stegetermometer, er bollerne færdige, når temperaturen er 98 grader)
  10. Afkøles på bagerist.
  11. Bank bollerne for overskydende mel inden servering.
  12. Bollerne smager også dejligt efter en tur på brødrister eller ristet sprøde i ovn dagene derpå.
Rigtig god fornøjelse.