Jeg elsker brød. ELSKER det, simpelthen. Alt muligt slags brød og helst af den mørke fuldkorns-slags med skøn skorpe. Jeg bager mindst en gang om ugen og gerne til morgenmaden i weekenden. Og denne søndag er ingen undtagelse. I går aftes gjorde jeg dejen klar og satte den til hævning i køleskabet, så der kunne bages boller her til morgen. Det er verdens nemmeste proces, og bollerne kan varieres i det uendelige. Denne gang havde jeg lyst til noget med kardemomme, og dertil passer æble og valnødder bare rigtig godt. Bollerne har den lækreste, brune farve, krummen er let og saftig, smagen er skøn, og der er godt crunch fra valnødderne.
Dette er ubetinget bloggens groveste boller, og jeg er vild med dem. Børnene ved mit bord er… ikke helt samme sted som mig.
Dejen virker fast for en koldhævet dej, men det er meningen, for så får man fine, runde boller.
- 5 dl koldt vand
- 30 g gær
- 2 æbler gerne røde, groftrevet og med skræl
- 200 g grovvalsede havregryn
- 150 g fuldkornsspeltmel
- 350 g hvedemel
- 80 g grofthakkede valnødder
- 10 g salt
- 35 g sukker
- 1 stor spsk kardemomme
- Rør gæren ud i lidt af vandet. Når gæren er opløst, tilsættes resten af vandet og det hele røres sammen.
- Resten af ingredienserne tilsættes, og det hele røres grundigt sammen med enten håndmixer eller røremaskine.
- Skålen tildækkes og stilles i køleskab natten over/ca. 8 timer ELLER 1 time i stuetemperatur.
- //
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft, sæt en plade i midten af ovnen, og lad ovnen varme helt op, inden bollerne sættes ind.
- Læg et stykke bagepapir på bordet.
- Tag med let vandfugtede hænder eller to vandfugtede spiseskeer dejen fra skålen, form hver bolle rund (at forme bollerne runde er nemmest med hænderne, dejen er klistret, men vandet på hænderne modvirker klistring) og læg bollerne på bagepapiret. der bliver 14 boller.
- Drys bollerne gavmildt med hvedemel.
- Træk bagepapiret over på den varme bageplade.
- Bag bollerne i 10 minutter ved 250 grader varmluft, skru herefter ned til 200 grader varmluft og bag bollerne færdige, det tager ca. 10 minutter (bruges stegetermometer, er bollerne færdige, når temperaturen er 98 grader). Bollerne vil også være lidt gyldne.
- Afkøles på bagerist.
- Bank bollerne for overskydende mel inden servering.
- Bollerne smager ekstra dejligt efter en tur på brødrister.
Det ser lækkert ud, de må prøves. Synes der et sted i opskriften står noget med at surdejen røres i, men kan ikke se at der ellers står surdej i opskriften
Hej Tine.
Tak fordi du opdagede fejlen! Den er rettet nu. Der bruges ikke surdej i disse boller.
Kærlig hilsen Pernille.
Hej
Sikke nogle lækre boller. Jeg bagte dem igår og det er absolut ikke sidste gang. Tak for opskriften
Hej Rikke!
Tusind tak fordi du kigger forbi hos mig, og fordi du smider et par ord til mig, det gør mig virkelig glad. Det gør mig også bare virkelig glad, at du havde lyst til at prøve bollerne, og så var det jo både heldigt og godt, at de smagte
Kærlig hilsen Pernille.
De lyder super lækre kan man mon udskifte finvalsede havregryn med grovvalsede? Vh Simone
Hej Simone.
Hvor dejligt, du læser med!
Ork ja, du kan sagtens udskifte med grovvalsede, det bliver lige så lækkert.
Mmm, nu fik jeg selv helt lyst til at bage disse boller!
Kærlig hilsen Pernille.