Æbleskiver (uden æg)

Æbleskiver hører så absolut julen til, og hjemme hos os nyder vi gerne æbleskiver på nogle af adventssøndagene. Jeg plejer at købe æbleskiver, men så fandt jeg en æbleskivebager og tænkte, at nu måtte det være tid til at få udviklet min egen opskrift på æbleskiver uden æg. Og som sagt, så gjort.

Æbleskiver Pernille-style

Der er to ting, der gør disse æbleskiver lidt anderledes og til mine helt egne:

Fuldkornsmel ~ det giver æbleskiverne lidt mere fylde, som jeg godt kan lide (man kan bare udskifte fuldkornsmelet med hvedemel, hvis man ønsker, det er jo heldigvis et frit land, ik). Jeg har brugt hvid hvede mel, fordi det dels er et fintmalet mel og dels er det lyseste fuldkornsmel, der findes

Ingen æg ~ almindeligvis er der æg i æbleskiver, både blommer og stiftpiskede æggehvider, og det er klart, at æggehvideskum har en effekt på konsistensen af æbleskiverne. Men! Æbleskiver kan sagtens bages uden æggene, og de bliver stadig virkelig gode.

Jeg er gået efter at udvikle en opskrift, der giver runde æbleskiver, der så vidt muligt ikke falder sammen efter bagning. Og så er der dejlig smag fra masser af kardemomme samt revet citronskal. Fordi det hører sig bare til i æbleskiver, synes jeg.

Æbleskiver (uden æg)

Æbleskivepande eller æbleskivebager?

Man kan bage æbleskiverne på både en æbleskivepande af den traditionelle slags lavet af støbejern og som bruges på et komfur. Man kan også bruge en æbleskivebager, som er en elektrisk æbleskivepande med non stick-belægning, se fx her. Selv foretrækker jeg sidstnævnte; En æbleskivebager, da jeg synes, æbleskiverne slipper nemmere i sådan en, og dermed er nemmere at håndtere og vende.

Æbleskiver (uden æg)

Videoguide til vending og efterfyldning af æbleskiver…

… kan du fx finde HER. Jeg synes, den meget fint viser, hvordan man gør i forhold til vending og efterfyldning, så man kan få de finest mulige, runde æbleskiver.

Og så et lille lækkert tip

Har du prøvet at spise æbleskiver sammen med kirsebærsauce? Det er s.i.m.p.e.l.t.h.e.n SÅ lækkert!

Æbleskiver (uden æg)
Kirsebærsauce til æbleskiver er et match made in heaven!

Psst!

Er du til mere jule-lækkeri så kig da også lige på mine julepandekager med kandiseret appelsinskal, kanel og kardemomme.

Og har du brug for en visuel vejledning til vending og evt. efterfyldning af æbleskiver, så se denne fine video.

 

Æbleskiver (uden æg)
 
Mængde: 25-28 æbleskiver
Ingredienser
Æbleskiver
  • 200 g hvedemel
  • 100 g hvid hvede mel (dette er et fuldkornsmel)
  • 75 g sukker
  • 2 tsk kardemomme
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • ¼ tsk knust havsalt
  • Skal af 1 ubehandlet citron
  • 4½ dl mælk af ønsket type (havre-, neutral soya- eller komælk)
  • 2 tsk citronsaft
  • Smør(bar) til stegning
Tilbehør
  • Fx kirsebærsauce, sirup (mørk og lys), flormelis, marmelade
Fremgangsmåde
  1. De tørre ingredienser samt citronskal røres sammen i en skål.
  2. Med en håndmixer eller i røremaskine piskes mælk og citronsaft i de tørre ingredienser ad 2-3 omgange. På denne måde undgåes klumper i dejen.
  3. Lad dejen hvile 20-30 minutter.
  4. Varm en æbleskivebager op eller varm en æbleskivepande op til middel varme.
  5. For hver æbleskive der bages, kommes lidt smør i hullet.
  6. Kom dej i hullet, men ikke helt op til kanten, da dejen hæver.
  7. Bag hver æbleskive til den har sat sig i kanten. Løsn forsigtigt dejen hele vejen rundt i kanten og kom lidt smør rundt i kanten.
  8. Vend* æbleskiven halvt rundt, løsn dejen forsigtigt i kanten og kom en smule smør herved.
  9. Efterfyld evt. æbleskiven med lidt mere dej, og vend herefter lidt kvikt æbleskiven den sidste halvdel rundt. Kom en smule smør i hullet.
  10. Bag æbleskiven færdig ved at vende den rundt i hullet til den er bagt jævnt over det hele.
  11. Bages æbleskiverne noget tid, inden de skal spises, kan de enten varmes i mikroovn (så bliver de bløde) eller i ovn (så bliver de let sprøde igen) ved 200 grader varmluft i ca. 5-7 minutter.
  12. Nyd æbleskiverne med fx kirsebærsauce, sirup (mørk og lys), flormelis, marmelade eller lige hvad du har lyst til.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Jeg bruger en kombination af to stegenåle og en teske til at vende æbleskiverne med. Man kan også bruge et trægrillspyd. Se evt. denne video og bliv klogere på vending og efterfyldning af æbleskiver.

 

Æbleskiver (uden æg)