Velkommen til min madblog. En passioneret og glædesfyldt én af slagsen fuld af sund, lækker og nærende vegetarisk hverdagsmad. For det er, hvad vegetarisk mad er: Mad der gør godt på mange niveauer. Jeg kalder det også god karma-mad. Fordi det er det gode valg for krop, sjæl og sanser.

Gerne vegansk, altid vegetarisk. Jeg er lakto-vegetar med en lille snert af ovo, hvilket betyder, at min kost indeholder mejeriprodukter (lakto) og en smule æg (ovo), æg dog primært i bagværk. Det betyder, at man i mine opskrifter somme tider vil finde blandt andet skyr/yoghurt, mælk, ost og æg, men rigtig mange af mine opskrifter er uden disse ingredienser. Er man veganer og har lyst til at bruge mine opskrifter, er det jo heldigvis ofte nemt at udskifte de anvendte mælkeprodukter og æg med veganske alternativer.

Indholdet af unødige kalorier reduceret. Til gengæld vil man finde for eksempel nødder, avocado, dadler samt andre madvarer, der naturligvis indeholder kalorier, men samtidig indeholder disse madvarer også den gode type fedt samt andre og vigtige næringsstoffer, der giver mæthed, smag, tekstur og smagsglæde, når maden spises.

Mine opskrifter skal være nemme at gå til. Det betyder, at de ikke skal være hverken besværlige at indkøbe til eller avancerede og langvarige at tilberede. Retterne skal helst ikke indeholde for mange specielle ingredienser, og har man et basislager, vil man kunne lave langt de fleste af mine opskrifter.

Hvad så med det der gluten? Der er en tendens i tiden, hvor mange mennesker af forskellige årsager holder sig fra gluten. Det kan være det rigtige valg for nogle, men i mit køkken er gluten velkomment. Min krop har ikke problemer med gluten, hvilket er heldigt, da jeg elsker godt brød bagt på helt almindeligt mel. Når jeg bager brød og boller, bager jeg altid enten grov- eller fuldkornsbrød.

Og hvad med sukker? Mit køkken rummer både det salte og det søde. De opskrifter, jeg deler her på bloggen, er til den sundere side. Det betyder for eksempel, at opskrifterne har et reduceret indhold af sukker og fedtstof. Jeg bruger erstatninger for sukker, hvor det giver mening i forhold til smag og konsistens, i de tilfælde skriver jeg “Sødning svarende til X mængde sukker”, hvilket betyder, at det er op til den enkelte, hvilken type sødning man vælger at bruge, dette kan for eksempel være ahorn- eller agavesirup, honning, kokossukker eller kunstigt sødemiddel ~ eller naturligvis bare helt almindelig sukker. I nogle opskrifter bruger jeg dadler eller bananer som sødning (man kan jo naturligvis også bare bruge sukker, hvis man ønsker det). Der vil dog være nogle opskrifter, hvor jeg som udgangspunkt ikke bruger erstatning, og i de tilfælde vil mængden være reduceret til det minimum, hvor det stadig giver mening for konsistens og smag.

Min kost bygger på at spise varieret samt at spise proteiner og/eller grove kulhydrater samt masser af grøntsager. Men! Jeg er ikke fanatisk, og jeg elsker kage og lækkert brød, så det er der også plads til her hos mig.

Og så mener jeg, det allervigtigste når det kommer til mad er, at man nyder det, man spiser. At man har et balanceret og afslappet forhold til den mad, man indtager. I min verden betyder det, at der er plads til det hele, at det, man vælger at spise, skal nydes.

Kærlig hilsen Pernille.