Sort rissalat eller som vi som regel kalder den herhjemme: Aases rissalat. Ophavskvinden er nemlig min svigermor, som desværre ikke længere er hos os. Hun var en tryllekvinde i et køkken, og hun står bag en del retter, vi stadig spiser eller snakker om hjemme hos os.
Aases salat 2.0
Jeg har dog tilladt mig at spiffe Aases salat lidt op, hvilket jeg har gjort ved at øge mængden af grøntsager samt at tilføje linser. Det er salaten ikke blevet ringere af, skulle jeg hilse at sige.
“Hvorfor er den her salat så god?” tænker du måske
Der er to ting, der gør salaten til sin helt egen:
De sorte ris ~ risene er jo helt utroligt smukke og anderledes, og de har et virkelig lækkert bid i sig
Dressingen ~ det særlige ved denne dressing er samspillet mellem honning(/sirup), citron og paprika
Salaten ser ret enkel ud, men kombinationen af smagene og teksturerne gør den til en skøn og særlig (på den gode måde altså!) smagsoplevelse.
Nyd salaten…
… som den er, sammen med grillmad, i madpakken, på et buffetbord eller hvor du nu ellers kan finde på at servere en superlækker salat.
Og hvis du er glad for rissalater, så kig da lige på min virkelig skønne mellemøstlige salat med linser, min lækre mexicanske rissalat eller min fuldkornsrissalat med vandmelon og edamamebønner.
- 165 g rå sorte ris + 6½ dl vand + ½ tsk groft salt
- 150 g gulerødder (den angivne mængde er vægt efter skrælning)
- 150 g rå blomkål
- 2 bundter forårsløg
- 50 g valnødder
- 1 dåse beluga-/sorte linser
- Drys: Lyse rosiner samt bredbladet persille
- 3 spsk honning
- 3 spsk citronsaft
- 1 spsk neutral olie
- 1 tsk paprika
- 1½ tsk knust havsalt
- ¼ tsk groft sort peber
- Risenes koges ved svag simren (hos mig er det trin 2 ud af 9 - vandet skal dog lige koge op først) og med låg på gryden i ca. 20 minutter. Det er vigtigt, at risene er akkurat møre, men ikke mere end det, og de skal ikke begynde at åbne sig. Dræn de kogte ris for overskydende vand (gerne i en si) og afkøl dem.
- Mens risene koger, tilberedes salaten:
- Dressingen røres sammen. Det kan være lidt svært at smage den til, den skal smage ret kraftigt, da salaten suger en del smag derfra.
- Salatens elementer ordnes:
- ~ Gulerødderne skæres fx i helt tynde, lidt brede strimler (dette er en tyndskræller helt genial til)
- ~ Blomkål skæres i heeelt tynde skiver (et mandolinjern el.lign. er super til dette)
- ~ Forårsløg renses og skæres i tynde, skrå skiver
- ~ Valnødderne skæres groft
- ~ Bredbladet persille skæres groft
- ~ Linserne skylles og afdryppes grundigt.
- Alle salatens elementer blandes grudigt sammen.
- Server med rosiner drysset ovenpå salaten. Blandes rosinerne i bliver de bløde og våde.