Fastelavnsboller med creme (uden æg og mælk)
 
 
I stedet for at koge cremen selv, kan man bruge vaniljecremen fra Dr. Oetker (som faktisk er vegansk. Brug neutral soyamælk eller mini- eller letmælk til Dr. Oetker-cremen).
Mængde: 12 fastelavnsboller
Ingredienser
Boller
  • 2½ dl mælk af ønsket type (neutral soyadrik eller mini-/letmælk)
  • 25 g gær
  • 60 g smør (alm. smør eller Naturli' Blok/Smørbar)
  • 100 g hvid hvede mel (det er et helt lyst fuldkornsmel)
  • Ca. 300 g hvedemel ~ start med mindre!
  • 25 g sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • ½ tsk groft salt
  • Pensling: Neutral soyamælk eller æggehvide (æggehvide giver et blankt udseende)
Creme
  • 4 dl mælk af ønsket type (neutral soyadrik eller mini-/letmælk)
  • 45 g sukker
  • 10 g vaniljesukker
  • Et nip havsalt
  • 25 g maizena
Pynt
  • Glasur lavet af flormelis og vand + evt. bagekakao/frugtfarve
  • Evt. hasselnøddeflager eller andet pynt til drys
Fremgangsmåde
Lav først cremen, da den skal afkøle (kan sagtens laves dagen før)
  1. Alle ingredienser blandes i en lille gryde.
  2. Kog roligt cremen op under konstant omrøring, så den ikke brænder på.
  3. Når cremen koger, skal den småkoge et par minutter mens den tykner, stadig under konstant omrøring.
  4. Cremen vil være ret tyk/stiv, ikke mindst efter afkøling, det er meningen, da den ønskes bagefast i bollerne.
  5. Cremen afkøles, gerne helt.
  6. Inden brug skal den piskes igennem med en håndmixer for at være blødere/mere cremet at arbejde med.
Bollerne
  1. Lun mælken til lillefingervarmt og kom det i en røreskål.
  2. Smuldr gæren i mælken og rør gæren grundigt ud.
  3. Smelt smørret og kom det i mælke-gær-blandingen.
  4. Tilsæt de øvrige ingredienser ~ melet ad et par omgange ~ og rør/ælt dejen sammen. Dejen skal være kun lige akkurat ikke klistrende, hellere lidt for fugtig end for tør, da fuldkornsmelet i dejen suger lidt væske i dejen.
  5. På et let meldrysset bord rulles dejen ud til en firkant str. 30 x 40 cm. Skær dejen i 12 kvadrater i størrelsen 10 x 10 cm.
  6. Læg ca. 1½ spsk creme på hver bolle og luk bollen ved at samle hjørnerne, træk midten af hver side op sammen med de samlede hjørner, og luk samlingen ved at klemme den grundigt sammen, så den bliver helt tæt, tril til sidst fastelavnsbollen rund med blid hånd (se samlevejledning i videoen under opskriftboksen her).
  7. Sæt fastelavnsbollerne på en bagepapirsbeklædt bageplade, læg et viskestykke over dem, og lad dem hæve 45 minutter.
  8. Efter hævning pensles bollerne med enten mælk af ønsket type (neutral soyamælk eller komælk ) eller æggehvide.
  9. Sæt bollerne ind i kold ovn (herved udnyttes ovnens forvarme), tænd ovnen på 190 grader almindelig ovnvarme (over- og undervarme) og bag bollerne cirka 14-16 minutter til de er medium gyldne.
  10. Bollerne afkøles på bagerist.
  11. Inden servering pyntes det antal boller, der skal spises med glasur og evt. pynt.
Rigtig god fornøjelse.
Recipe by V FOR VEGETARISK at https://vforvegetarisk.dk/fastelavnsboller-med-creme-uden-aeg/