Sundere blåbærmuffins
 
 
Mængde: 10 muffins
Ingredienser
 • 250 g mel, heraf gerne 100 g hvid fuldkornshvedemel
 • 80 g sukker af ønsket type
 • 2 tsk vanillesukker
 • 1 god spsk bagepulver (jo spsk!)*
 • ¼ tsk knust havsalt
 • 3½ dl mælk af ønsket type (plante eller ko)
 • 25 g smeltet smør af ønsket type (plante eller ko)
 • 1 tsk æblecidereddike*
 • 60 g blåbær, friske eller frosne**
 • Fintrevet skal af en lille, ubehandlet citron
Fremgangsmåde
 1. Tænd ovnen på 160 grader almindelig ovnvarme***
 2. Smør en metalmuffinform med smeltet smør****
 3. Alle ingredienser undtagen blåbær røres grundigt sammen i en skål. Sørg for at eventuelle klumper røres ud, så dejen er glat, relativt lind og klumpfri.
 4. Vend forsigtigt blåbærrene i. Dejen bliver her måske lidt lilla, hvis der bruges frosne blåbær, men det går væk under bagningen.
 5. Fordel dejen i 10 huller på formen.
 6. Bag muffinsene ca. 40-45 minutter. De er færdige, når man stikke fx en stegenål eller tandstik deri, og der (næsten) ikke sidder dej på, når nålen/tandstikken tages ud igen.
 7. Lad muffinsene køle næsten helt af, inden de tages ud af formene. Sidder de lidt fast, kan man løsne dem forsigtigt rundt i kanten, og derefter tage dem ud af formene.
Rigtig god fornøjelse
I øvrigt
* Bagepulver giver naturligvis hævningen, og da der ikke er æg i dejen til at hjælpe hævningen på vej i denne opskrift, bruges der lidt mere bagepulver end i traditionelle opskrifter. Eddiken giver et lille boost til hævningen, og den kan ikke smages!

** Man kan sagtens bruge både friske blåbær og frosne blåbær i disse muffins. På billedet har jeg brugt friske, hvilket ser flot ud, og bærrene har en dejlig saftighed i muffinsene. Jeg synes dog også, at de friske blåbær somme tider kan få en slags bitterhed ved bagning, som ikke fremkommer ved brug af frosne blåbær. Jeg kan allerbedst lide de små, vilde blåbær, man kan købe på frost, men anything goes.

*** Det er vigtigt, at man bruger almindelig ovnvarme og ikke varmluft, når man bager kager. Dette fordi varmen i ovnen fordeler sig bedre ved almindelig ovnvarme, hvilket betyder at fx muffins hæver pænere. Derudover har jeg fået anbefalet, at man ikke bager kager ved højere temperatur end 160 grader.

**** Jeg anbefaler, at man ikke bruger papirforme, når man bager muffins, da muffins gerne vil hænge fast i papiret. Og så er det vigtigt at smøre metalformen for at være sikker på at kunne få muffinsene hele ud. Jeg ved ikke, om det samme gælder for silikoneforme, da jeg ikke har prøvet at bage disse muffins i denne type form.
Recipe by v for vegetarisk at https://vforvegetarisk.dk/?p=4613