Citrusmarmelade med mandler
 
 
Mængde: 1 glas/ca. 250
Ingredienser
 • 2 ubehandlede appelsiner
 • ½ ubehandlet citron
 • 1½ dl vand
 • 60 g sukker/20-25 g Easis Perfect Strø + ¼ tsk agar agar* pulver ELLER 70 g syltesukker (personligt foretrækker jeg sukker/-erstatning + agar agar varianten) ELLER man kan blot bruge 200 g sukker og ingen tykningsmiddel, da sukkeret vil gøre marmeladen fint sammenhængende
 • 20 g mandelsplitter
Fremgangsmåde
 1. Skrællen fra den ene appelsin samt fra den halve citron skal bruges i marmeladen: Skær skrællen af med en skarp kniv - få mindst muligt med af den hvide hinde under skrællen. Appelsin- og citronskrællen skæres i helt tynde strimler af ønsket længde (man kan naturligvis også blot rive skrællen på et groft rivejern, men det giver ikke samme tekstur i marmeladen).
 2. Den hvide hinde skæres væk fra både appelsin og citron, og den resterende appelsin befries for skræl og hinde (skrællen herfra skal ikke bruges).
 3. Citron"kødet" skæres helt fint.
 4. Appelsin"kødet" skæres i stykker af ønsket form og størrelse ~ jeg fileterer appelsinerne og skærer dem i tynde, halve både til denne marmelade, men man kan sagtens bare skære appelsinerne i almindelige stykker af ønsket størrelse.
 5. Skræl og "kød" fra appelsinerne og den halve citron kommes i en lille gryde sammen med vandet og koges i alt 45 minutter - marmeladen skal ikke bulderkoge, men den skal mere end simre. Efter ½ time tilsættes sukker eller syltesukker og marmeladen koges videre i 15 minutter - BRUGES SUKKERERSTATNING TILSÆTTES DETTE IKKE ENDNU!* Tilsæt efter de sidste 15 minutter agar agar (hvis ikke syltesukker anvendes) og mandelsplitter og kog marmeladen igennem 2-3 minutter.
 6. *BRUGES SUKKERERSTATNING: Tilsæt sukkererstatning, hvis dette bruges i stedet for sukker, efter de 45 minutters kogning, og varm igennem til det er opløst i marmeladen.
 7. Ønskes det, kan man stavblende massen en anelse.
 8. Marmeladen køler lidt af i gryden og hældes herefter på et skoldet glas, som lukkes med låg.
 9. Marmeladen opbevares i køleskabet, hvor den kan holde ret længe.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Agar Agar er lavet af alger og er en vegetabilsk erstatning for gelatine (som er animalsk). Agar agar og kan bruges i fx sovser, marmelade og desserter.
Dosering er ca. 1 tsk agar agar til ½ liter suppe/sauce/marmelade.
Agar agar kan købes fx hos Matas, i helsekostforretninger og på nettet, og det er meget drøjt i brug, da man kun skal bruge en smule for at opnå effekt.

**Agar agars virkning ses, når marmeladen er helt kold, så frygt ej når marmeladen i varm tilstand overhovedet ikke er tyknet. Det kommer!
Recipe by v for vegetarisk at https://vforvegetarisk.dk/citrusmarmelade-med-mandler/